Nyheter

Nyheter




Hinder


Årets Chalmershinder mäter hästarnas kraft


För tredje året i rad samarbetar Gothenburg Horse Show med Chalmers i syfte att hitta en så ultimat språngkurva för hopphästen som möjligt. I år är det kraften i hästarnas avstamp och landning som kommer att mätas. Det har aldrig tidigare gjorts.


 

– Vi fortsätter att skaffa oss ny information om hur hästar faktiskt hoppar. Rön som utmanar den gängse, traditionella bilden av hur hoppen sker, säger Magnus Karlsteen som är ansvarig för Chalmers hästsportsatsning i ett pressmeddelande.

 

Skolan fokuserar på kraften

I år är det kraft som står i fokus när Chalmersstudenterna fortsätter att skaffa sig allt bättre förståelse för hur en häst hoppar. Genom att gräva ner en sensor innan och efter hindret kommer kraften i hästarnas avstamp samt i landningen att kunna mätas.

– Hur mycket kraft hästen använder innan och efter hindret är helt okänt och att vi har möjlighet att göra dessa mätningar är helt klart en världsnyhet, säger Magnus.

 

Resultatet visas direkt

Publiken kommer precis som tidigare år att kunna ta del av resultatet direkt via jumbotronen på arenan. Siffrorna kommer att analyseras och generera information som bygger vidare på arbetet där Chalmers studenter kan fortsätta att analysera språngkurvan.

– Det ligger helt i Gothenburg Horse Shows intresse att vara med och stötta utvecklingen för en mer hållbar häst genom tekniska innovationer, säger Tomas Torgersen som är tävlingsledare för GHS.


OM PROJEKTET

Projektet "Chalmershindret" drivs av studenter på Chalmers som utnyttjar sin kunskap för att bygga världsunika mätsystem med hästens välfärd, välmående och välbefinnande i centrum. Många av studenterna lockas av att de kan kombinera sitt hästintresse med sina studier.






Peder Fredricson


Peder ny ryttare på SM-vinnaren


Hansson WL och Robin Ingvarsson har hoppat framgångsrikt under flera år tillsammans. Nu ska Peder Fredricson testtävla Hansson och redan till helgen startar de i Leipzig.

Hansson WL (SWB f -08 e Hip Hop-Iowa, uppf Walltorps Lantbruks AB, äg Måsel AB) har titlar som SM-vinnare och ”Morgondagens häst” på sitt CV efter framgångsrika år med Robin Ingvarsson. Sedan en kort tid finns hästen på Grevlundagården och i helgen går han sin första tävling, i Leipzig, med Peder Fredricson.


Ägare Sven Ingvarsson berättar mer:

– Det är fortfarande vi som äger hästen helt själva. Peder ska tävla honom för att se hur det fungerar – därefter tar vi ett gemensamt beslut, säger Sven.

– Under tiden får vi se hur Peder och Hansson passar ihop. Redan när Peder provade honom fungerade det väldigt bra.


”Ge hästen chans i större klasser”

Sven Ingvarsson understryker betydelsen av Robin Ingvarssons insats.

– Robin har ridit honom fantastiskt bra och nått ett jättebra record, och Hansson har gjort framsteg hela tiden. Däremot är det svårt att få plats på de största tävlingarna och nu vill vi därför ge hästen chans att prestera i ett snäpp större klasser.


Robin har bland annat Cute S som har gått en del 1,50 och därtill finns det gott om hästar som kommer underifrån. Robin själv har inga tvivel på Hanssons kapacitet.

– Min känsla är att han kommer att lösa det här fint. Det är en riktigt fin häst och jag tror det blir bra, säger Robin.






Kevin Staut


Det 8-åriga framtidshoppet Fia Colada har ridit framgångsrikt av Alexander Zetterman. Nu är hon såld till en av världens främsta ryttare.


Kevin Staut, fyra på världsrankningen och med medaljer som EM-guld och OS-lagguld på meritlistan, har rönt stora framgångar med bland andra Malin Baryard Johnssons tidigare partner Reveur de Hurtebise.


Nu har Staut köpt Fia Colada (KWPN, sto, f 2010, e Diarado-Chiquitin La Silla, uppf Jeroen Dubbeldam) rapporterar World of Showjumping. Hon har de senaste åren ridits av Alexander Zetterman och ägts tillsammans med Mats Håkanssons Incitamentet AB.

– Att en häst säljs till en ryttare av den kalibern är ett erkännande, säger Mats till Ridsport och fortsätter:

– Vi visste att hon var en bra häst när vi köpte henne i Belgien som 6-åring och sedan har hon bara bekräftat det. Det ska bli jätteroligt att se vad som händer framöver.


Under 2017 har Alexander och Fia tävlat främst utomlands och de har hävdat sig väl i den internationella unghästkonkurrensen. Ekipaget har tagit flera topplaceringar, som en andraplats i Nörten-Hardenbergs Yungster Tour Final. De avrundade med att bli trea i 1,35 i spanska Mijas och nu i dagarna har Fia Colada levererats till sitt nya hem. 







Nations Cup


Nations Cup och snobbig klädsel uppe på FEI-forum


Alla ville behålla Nations Cup men åsikterna gick isär om upplägget när nationshoppningarna diskuterades vid FEI:s Sports Forum under måndagen. Ett problem är att publiken har svårt att förstå upplägget.


Ryttaren Steve Guerdat satt med i panelen under diskussionen om Nations Cup.

−För mig som ryttare är det viktigt med Nations Cup och jag är stolt när jag kan rida för mitt land, och många av de ryttare jag pratat med håller med. Serien är viktig och vi vill förbättra den, inte förlora den.


Enklare för publiken

Upplägget på kvaltävlingarna var uppe till diskussion, och David Sim, chef på mediebolaget CSM Sport & Entertainment, menade att det måste bli enklare för publiken.

−En del fans vill se allt, men de flesta vill ha max en timme och få veta vem som vann. Dagens upplägg med två omgångar vid varje tillfälle är svårt att sälja till publik som inte redan är engagerad.


"Ge Steve en applåd"

Flera av debattörerna tyckte att Nations Cup skulle ge mer rankingpoäng än det är i dag.

−Prispengarna är inte lika viktiga som rankingpoäng. Flera rankingpoäng skulle innebära att det bästa ryttarna vill delta med sina bästa hästar, sade Steve Guerdat.

−Ge Steve Guerdat en applåd för det, sade Ulf Helgstrand från danska ridsportförbundet som efterlyste ett koncept för Nations Cup som är lätt att förstå.

−Sluta snacka och börja jobba med det konceptet, sade Ulf Helgstrand.


Klädselns framtid

Ett annat ämne som var uppe gällde hoppryttarnas klädsel. Till en början var alla som uttalade sig rörande eniga om att dagens klädsel var något att vara stolt över och att den inte skulle förändras alltför mycket. Men det fanns undantag.

− Funktionen och vad vi kommunicerar är viktigt, liksom traditionen. Men vi vill ge en bild av att vi är idrottare. Vi är de enda sportutövarna som går till jobbet i kavaj och slips och ändå vill framstå som idrottare, sade Robert Ridland, USA:s förbundskapten i hoppning.


Virginie Couperie Eiffel, tävlingsarrangör av Paris Grand Prix, förklarade att hon tyckte om kavajerna.

−Men jag skulle vilja ha namn på ryggen samt en nationsflagga. Hjälmarna gör att det ser är svårt att identifiera ryttaren, och ser man på tv vet man inte vem som tävlar.


Mary Binks från Tyskland var mer skeptisk till ryttarnas dress code.

−En vän till mig såg ryttarna i Rio och undrade varför de såg ut som tjänarna i Downton Abbey.

Claire Simon från Storbritannien ville veta hur publiken upplever klädseln.

−Ta fram fakta om det, sade hon.


Trots allt var diskussionen om hoppklädseln ganska stillsam. I slutet framfördes därför en åsikt från publiken.

−Kan vi inte prata dressyrklädsel nästa år så blir det nog inte så tyst som i år, löd förslaget.






Elmia Scandinavian Horse Show


Ny 1,20-tävling lockar med Elmia-final


I höst är Elmia Scandinavian Horse Show tillbaka. Förutom hoppning och dressyr på Grand Prix-nivå kan ryttare som rider 1,20-hoppning kvala hela vägen fram till arenan via nya Volkswagen Rising Star.


1,5 miljoner kronor inklusive en bil kommer att delas ut under andra upplagan av Elmia Scandinavian Horse Show i höst. Till Grand Prix-hoppningen bjuds både svenska och internationella ryttare in för att göra up om bilen.


– Det är extra kul att Elmia Scandinavian Horse Show får möjligheten att anordna VW Grand Prix med kval till SIHS på Friends Arena. Att de svenska ryttarna dessutom får möjlighet att rida om så höga prispengar på hemmaplan är fantastiskt, säger Sylve Söderstrand, tävlingsledare för hoppningen, i ett pressmeddelande.

Dressyren blir en helsvensk uppgörelse med 15 ryttare som rider Grand Prix på lördagen och Volkswagen Grand Prix kür på söndagen.


Ny amatörtour

Den stora nyheten är chansen för alla ryttare på snäppet lägre höjder att kvala in till Elmia i Volkswagen Rising Star. Tävlingen är öppen för dem som från och med 2015 inte har placeringar i 1,40 eller högre och/eller inte har startat 1,45. Kvalperioden öppnar 1 juni och ekipagen samlar poäng i 1,20 och 1,25 på alla regionala och nationella tävlingar i landet.


Runt 70 ryttare möts på Elmia i två semifinaler och slutligen gör de 30 främsta upp i finalen på den stora banan.


Mer exakt information om klasser, anmälningar med mera kommer inom kort att finnas på Elmia Scandinavian Horse Shows sida.







Grevlunda Grand Prix


Grevlunda Grand Prix är tillbaka efter ett års paus. 7-11 juni kan Sveriges ryttarelit rida om 300 000 kronor och en direktkvalificering till Elmia.


Grevlunda Grand Prix arrangeras 7-11 juni på Grevlunda - hemmaplan för OS-medaljören Peder Fredricson och tävlingsledaren Lisen Bratt Fredricson. Det blir 4-årskval till Falsterbo, unghästklasser och Ungdomds Grand Prix med kval till Falsterbo.


I ett samarbete med Volkswagen, Agria och Länsförsäkringar rider ryttarna i söndagens Grand Prix om 300 000 kronor och en direktkvalificering till Emlia Scandinavian Horse Show.

- Tävlingar av internationell kvalitet behövs i Sverige. Det ger ryttarna möjlighet att utveckla sig själva och sina hästar, och de får förutsättningar att tävla på samma villkor som bjuds på de bästa tävlingarna i Europa, säger Lisen Bratt Fredricson i ett pressmeddelande.


Förbundskapten Henrik Ankarcrona ser positivt på tävlingen.

- Nationella elittävlingar på bra anläggningar med proffsiga arrangörer är en förutsättning för hoppsportens utveckling i Sverige. På Grevlunda finns allt detta, i år erbjuds det fantastiska prispengar vilket ger ryttarna extra incitament att välja tävlingar på hemmaplan, säger Henrik Ankarcrona i pressmeddelandet.


Eventansvarige på Volkswagen meddelar att de tycker det ska bli otroligt roligt att arrangera sin Grand Prix på Grevlunda i år och att de har haft stor glädje av sitt samarbete med ridsporten.







Kvarka


SVA varnar för medveten kvarkaspridning



Nu tar SVA till livesändning via Facebook för att sprida information om hur kvarka hanteras bäst. Lyssna till SVA:s tillförordnade chefsveterinär Gittan Gröndahl när hon berättar om varför det är en dålig idé att sprida kvarka medvetet i hästgrupper.


Den senaste tiden har många hört av sig till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, för att få råd kring hantering av kvarkasmittan. Gittan Gröndahl oroas av att det hon beskriver som gamla sedvänjor sprids bland svenska hästägare igen.


- Det är relativt få hästar i Sverige som drabbas av kvarka jämfört med i många andra länder. Så vill vi att det ska förbli, menar Gröndahl.

- Att isolera smittade hästar, som har feber och snuva, är fortfarande det bästa sättet att skydda övriga hästar.


Enligt Gröndahl kan en isoleringsperiod på minst tre veckor, gärna flera, ha väldigt god effekt och det är bättre än att försöka smitta ner alla på en gång. 



Fakta

Gittan Gröndahls forskning är inriktad på infektionssjukdomar samt polyneuropati hos hästar. Kvarka och hästinfluensa har varit särskilt i fokus.


Lyssna mer på föredragen från Hippocampusdagarna genom Utbildningsradiosn program där Gittan Gröndahl höll föredrag om Smittskydd och Hästhållning.










Embryo


Embryo-auktioner tar fart


Avelsåret har knappt börjat när två stora auktioner med hoppstammade embryon annonseras. ET-auction går igång redan under BWP:s hingstpremiering. I auktionslistan finns lockrop som Malito de Rêve, Candy, Taloubet Z. I februari i under hoppmeetinget i Sharjah går ett framtida helsyskon till Flora de Mariposa under klubban.


Det är i Belgien embryotransfer-avelns Mecka ligger. Där finns de stora stationerna för embryoutvinning och mottagarston med företaget Keros i spetsen. Sedan 2014 har Valentijn de Brabander och hans affärspartner Björn van Bunder sålt embryon via internetauktioner. Bakom företaget finns den store belgiske uppfödaren Joris de Brabander och hans stuteri Stal de Muze. Stuteriet har sysslat med embryotransfer i stor skala under många år och på det sättet skaffat ett rejält försprång med sin hoppavel. I det belgiska förbundet BWP och sBs samt i grannlandet Frankrike med avelsförbundet SF är embryotransfer vardag.


Precis som hoppaveln är mer välvilligt inställd till fryst sperma är de också mer intresserade och aktiva med embryotransfer, till dagligdags förkortat som ET.


Embryoauktioner säljer förhoppningar om framtida prestation, i ännu högre grad än fölauktioner. Köparen vet inte om det blir ett sto- eller hingstföl eller om det ens går vägen. Samtidigt är de embryon som marknadsförs från extremt prestationssäkra linjer, ofta flera år innan till exempel ett tävlande sto själv kan bära föl.


ET-auction lockar i sin första auktion i år med en avkomma till Candy, Pieter Devos partner som har många segrar bakom sig, och snackishingsten Malito de Rêve, son till VM-vinnaren Cumano.


Just Cumano går igen i flera embryon, ett annat med Comme Il Faut som far och samma mormor Weisse Dame som Cumano. Ibland är inte släktskapet närmare än så och det används friskt i marknadsföringen med filmer på de berömda släktingarna.


Embryona i helgens auktion är redan till största delen inplanterade. Det går även att få sitt embryo på ”postorder” för egen inplantering.


Den anrika fölauktionen Flanders Foal Auction från Belgien har kompletterat sina traditionella fölauktioner med embryoauktion med upplopp den 10 februari. I år genomförs den samtidigt med hopptävlingen i Sharjag, Förenade Arabemiraten, och är en online-auktion med en exklusiv sändning under hopptävlingen. Bakom Flanders-auktionen står Luk Van Puymbroeck, Koen Terryn och Gerald Lenaerts, kända namn inom belgisk hopphästavel.


De har flera toppnamn att locka med men frågan är om något smäller så högt som ett helsyskon till topphästen Flora de Mariposa (BWP f -05 e For Pleasure-Power Light). För de som är fans till OS-vinnaren Big Star finns det ett embryo undan hans helsyster och snackishingsten Aganix du Seigneur Z.


Flanders-auktionen lockar med att de tar hand om avkomman i upp till tre år efter nedkomst, helt bekymmersfritt köpande.






Find a Horse


Horsetelex lyfter fram stolinjerna


Den holländska avelssidan Horsetelex har fått en ansiktslyftning av rang. Nu visas varje häst med alla presterande släktingar på mödernet i en och samma sökning. Avelsnördar kan här få sitt lystmäte av fakta, resultat och avlägsna släktingar till sina favorithästar.


Härstamningsdatabasen Horsetelex tar in samtliga visade hästar hos de flesta stamböcker i Europa. I tillägg kan enskilda användare registrera hästar, efter att kontroll görs från administratorn. Numera finns dessutom funktionen att inte bara markera att en häst är en embryotransfer utan också registrera embryon samt om de är till försäljning. Horsetelex fick för två år sedan systersidor med sportresultat och försäljningsfunktioner.


De hade en modernare design och Horsetelex har länge varit svår att hantera via mobiltelefonernas webbläsare. En app lanserades för några år sedan men drogs tillbaka så den helt enkelt inte höll måttet.


Nu har sidan fått ett ansiktslyft, även om mobilversionen inte är bästa möjliga är det en förbättring för användaren.


Bland de nya funktionerna finns en förenklad sökning efter hästar via namn, far eller morfar. Räcker inte det finns en avancerad sökning.


Här går det att para ihop flera olika parametrar för att hitta det som söks.


Letar du efter ett embryo är det bara att gå till avancerad sökning, välja flik för embryo och söka efter önskad vader eller morfar.


Den vanligaste funktionen är trots allt att få se stamträdet på olika hästar. För enkelhetens skull är SWB:s mesta förärvare vald som exempel.


Direkt under stamtavlan där förutom trädet även visas föräslingsgrad och inavelskoefficient (för medlemmar) förljer den utförliga informationen om släktingar i mödernelinjen.


Varje rad i bilden är en klickbar länk till just den hästen. Den röda texten Results indikerar att detta är en aktiv tävlingshäst som finns i Horsetelexresults med sina resultat sedan oktober 2014.


För varje avelsnörd är den nya sidan med sina funktioner lite som att nå Nirvana, det finns mycket att botanisera bland. Det mesta är dessutom tillgängligt utan abonnemang eller registrering. För SWB-medlemmar finns möjlighet till anslutning till Horsetelexre




Bilan


Breeders-vinnaren Bilan såld till Ungern


Svenskfödda Breeders Trophy-vinnaren Bilan som här i Sverige ägdes och reds av Minna Telde har sålts från Tyskland till Ungern. Ny ryttare blir den ungerske Grand Prix-ryttaren Robert Acs.


Bilan (SWB, val f-08 e Bocelli-Donnerschlag, uppf Per-Arne Persson) hade en mycket lovande dressyrkarriär i unga år. Redan som fyraåring placerade han sig i toppen vid unghästfinalerna, och 2013 vann Minna Telde 5-årsfinalen i dressyr med Bilan efter att de bland annat hade placerat sig vid unghäst-VM. Därefter såldes den talangfulla hästen till Tyskland där han tävlats en del under belgisk flagg med Carl Cuypers. Nu rapporterar Eurodressage att Bilan sålts vidare till Aniko Losonczy, Dressurzentrum Máriakálnok i Ungern.

- Vi valde att sälja och det har inget med kvalitén att göra, säger Carl Cuypers till Eurodressage.

- Du kan inte behålla alla hästar då blir stallet snart fullt.


Bilans nya ägare Aniko Losonczy är partner till den ungerska Grand Prix-ryttaren Robert Acs.

- Han kommer tillbaka till sporten med Robert Acs, säger Aniko Losoncsy till Eurodressage.





Foder


Forskare: Rätt vallfoder-vanor förebygger sjukdomar


Rätt utfodring med vallfoder är det bästa sättet att förebygga en rad olika sjukdomar hos häst enligt en grupp europeiska forskare som är experter inom hästens kost och hälsa. Tillräckligt mycket och ofta är vad som gäller enligt dem.


De flesta hästägare vet hur viktig rätt utfodring är och nu kommer mer forskningsresultat som bekräftar det. Det rapporterar en grupp forskare i artikeln "Review of feeding conserved forage to horses: recent advances and recommendations" i den vetenskapliga tidsskriften Animal.


Olika sjukdomar och problem hos häst, som fetma, insulinresistens, metabola syndrom, fång, kolik, magsår, korsförlamning samt beteendestörningar är ofta på agendan. I en artikel från SLU som berättar om publiceringen i Animal förklaras det att forskning har pekat mot en viktig faktor när det gäller att förebygga problem som dessa och det är rätt utfodring med vallfoder.


I Animal-artikeln belyser forskarna detta och understryker hur viktigt det är att hästen får äta både tillräckligt mycket och ofta för att undvika hälsoproblem som de nyss nämnda samt beteendestörningar.


I artikeln rekommenderar forskarna vidare att den dagliga mängden vallfoder bör vara minst 1,5 procent (torrsubstans TS) av kroppsvikten och att hästar bör ha möjlighet att söka föda minst åtta timmar per dygn, vilket många hästar i det moderna samhället inte har möjlighet till. Forskarna konstaterar att inte minst presterande hästar ofta får energitäta kraftfoder av olika slag på bekostnad av mängden vallfoder.

– Forskning har nu också klart visat att ett vallfoder av hög kvalitet kan tillgodose 80-100 procent av de energibehov som hårt arbetande hästar har, säger SLU-forskaren Anna Jansson, en av författarna till texten i Animal, i SLU-artikeln.


Vid det europeiska mötet om utfodring av häst (EWEN) 2012 uppmärksammades behovet av nya gemensamma europeiska rekommendationer och därefter har bland andra SLU:s Anna Jansson arbetat vidare med saken.  Den europeiska forskargruppen som ligger bakom artikeln består av ett antal ledande experter inom hästens kost och hälsa som har granskat både gammal och ny kunskap inom området. I sin artikel går de på djupet med vallfoder i allt från odling och näringsämnen till tarmflorans påverkan.










Veterinär


Westgren ny landslagsveterinär



Rasmus Westgren är hopplandslagets nye veterinär. Han efterträder sin egen mentor Jonas Tornell och siktar på att tillföra ny energi och ungdomligt tänk till truppen.


Rasmus Westgren, Höganäs, blir ny landslagsveterinär för hoppning och dressyr. Ett uppdrag han tar över efter Jonas Tornell.

- Det känns spännande, ett riktigt hedersuppdrag, säger Rasmus Westgren till Ridsport.

Rasmus har ett mångårigt samarbete med Jonas Tornell bakom sig, och har därmed redan en god inblick i sitt nya uppdrag.

- Jag har varit biträdande landslagsveterinär för hoppning, och då framförallt vid nationshoppning, säger Rasmus. Dressyren och att arbeta som ansvarig veterinär blir däremot nytt för Rasmus, vilket han ser som en inspirerande uppgift.


Rasmus är från början hoppryttare och har arbetat som beridare i Tyskland och Holland och han beskriver sig själv som en person med stort hästsportintresse. När Rasmus skolade om sig till veterinär kom han i kontakt med Jonas Tornell, och arbetade hos honom i ett antal år.

- Men i maj för två år sedan startade vi egen verksamhet utanför Höganäs, säger Rasmus.


Sporthästkliniken som Rasmus driver idag kommer inte påverkas av uppdraget som landslagsveterinär utan blir kvar som vanligt.

- Kliniken blir min bas och jag kommer arbeta en del härifrån samt resa i uppdraget.


Landslagshästarna kommer inte märka några större förändringar i och med bytet av veterinär.

- Jonas Tornell har arbetat upp ett väl fungerande system och det jag hoppas är att kunna tillföra ny energi och ett ungdomligt tänk, säger Rasmus, och tillägger att han förstås kommer följa vad som händer i utveckligen inom sporthästmedicin. Han vill gärna försöka ligga i framkant, och ser entusiastiskt på uppdraget.

- Det ska bli inspirerande att komma in i ett nytt team med ungt blod, avslutar Rasmus.







Hovvård


Hovfunktionen är avgörande för att hästen ska kunna prestera


Uttrycket ”utan hov ingen häst” underströks tydligt när hästveterinärer och hovslagare samlades i november, på Sveriges årliga veterinärkongress på Ultuna i Uppsala, för att under två dagar lära sig mer om och diskutera hovar.


Första temat på kongressen var hovens anatomi, där föreläsarna demonstrerade att en hov är en väsentligt mer komplicerad konstruktion än man som ryttare tänker på till vardags. Själva hovkapseln av horn är bara ”nageln” som skyddar det känsliga innehållet inuti hoven, där det finns uppemot 150 olika strukturer.

Samtidigt är hoven liten i förhållande till hästens storlek och kroppsvikt – inte mycket större än en knuten näve. Hur stor ”näve” varierar sedan med storleken på hästen.

     

Har tagit fram en 3D-guide

Modern bildteknik ger nu ökade möjligheter att lära sig om och förstå hur hoven är uppbyggd och fungerar. Forskaren Jenny Hagen från Leipzigs universitet i Tyskland presenterade på mötet en tredimensionell webbaserad guide om hoven, som på engelska heter Hoof Explorer.

Den ger en lättillgänglig möjlighet att bättre förstå hovens innandöme, som tidigare har varit förbehållet specialister som veterinärer och hovslagare. Systemet gör det möjligt att via skärmen vrida och vända på de tredimensionella bilderna, som om man hade ett dissekerat ben i händerna. Snabbaste sättet att ta en titt på Hoof Explorer är via Youtube-klippet, som erbjuder en snabblektion.

Anatomiguiden finns i en gratis, begränsad testversion att ladda ner på nätet, antingen för dator eller platta. Den fullständiga versionen går att ”prenumerera” på för cirka 50 kronor i månaden. Ett första test tyder på att det är viktigt med surfkapacitet för att ladda ner dessa avancerade bilder.

 

Rörliga röntgenbilder

Jenny Hagen visade ytterligare ett exempel på hur modern teknik kan ge ökad förståelse när det kommer till hur hästen är uppbyggd och fungerar, nämligen rörliga röntgenbilder av hoven. Det handlade om videoklipp som fick det att se ut som att ett skelett var ute och travade, även om bara nedre delen av benen syntes. Detta har blivit möjligt genom att kombinera röntgenteknik och höghastighetsfilm som tar 500 bilder i minuten.

 

Fäster med ett lamellager

På sin lilla yta bär hoven upp en fjärdedel av hästens vikt vid stillastående. I högre tempon och vid hoppning kan benet belastas upp till två och en halv gånger kroppsvikten, varje gång hoven sätts i marken. Det betyder att hovfunktionen är helt avgörande för om hela hästen ska fungera och prestera, påpekade föreläsarna.

Hovkapseln, eller hästens ”nagel” med vägghornet, fäster mot hovväggen med ett lamellager. Lamellerna levererar syre och näringsämnen till hovkapseln. Hästens ”nagelband”, alltså kronranden, är viktig eftersom vägghornet växer ut (neråt) från den. Mer om det i nästa artikel från kongressen, som publiceras senare här på Hippson.se.

   

Massor av blodkärl och nerver

Lamellagret fäster i sin tur mot hovbenet och hjälper till att ta upp kraften då hoven sätts i marken. Det är detta lager som tappar fästet när hästen drabbas av fång.

Innanför lamellväggen finns i sin tur ett finmaskigt nätverk av blodkärl och nerver som kringgärdar hovbenet och strålbenet, som tillhör hästens skelett. Hovbenet ledar uppåt mot kronbenet. Viktiga strukturer är också strålbensbursan, de många ledband (ligament) som binder samman benen i hoven, samt hovbrosket på den yttre och inre sidan av varje hov. 

Längst ner i hoven, på undersidan av hovbenet, fäster dessutom en så kraftig struktur som djupa böjsenan. Mellan djupa böjsenan och strålbenet finns ett ledvätskefyllt hålrum, strålbensbursan.

   

Kan inte betraktas som isolerad enhet

Hovens funktion påverkas i sin tur av hästens exteriör högre upp i benet, och tvärtom, påpekade Jenny Hagen och föreläsaren Hans Castelijns – som är både veterinär och hovslagare (och holländare men verksam i Italien). En dålig hovfunktion ökar belastningen högre upp i benet, eftersom en av hovens uppgifter är att vara stötdämpande då benet sätts i marken.

Hoven är alltså ingen isolerad enhet utan måste betraktas tillsammans med hela ”underbenet”, nedanför framknäna respektive hasen, framhöll experterna. Felaktiga hovvinklar ökar belastningen på benen högre upp, och omvänt anpassar sig hoven till de belastningar den utsätts för ovanifrån. En bristfällig exteriör högre upp i benet avspeglas i hovformen, menade Castelijns.

 

Sjukbeslag utifrån exteriör

Man pratar om att hästar kan ha olika rörelsemönster kopplat till exteriören. Hans Castelijns visade genom ett videoklipp en häst som biljarderade med ena frambenet och nystade med det andra. Om en häst går bättre i ena varvet kan oliksidig benexteriör vara en orsak, ansåg han.

Både Hans och Jenny Hagen framhöll att det som hovslagare inte går att påverka hoven utan att det i sin tur påverkar strukturer ovanför hovarna. Vilket är viktigt att komma ihåg vid sjukbeslag. Ett visst sjukbeslag kommer att ha olika effekt beroende på den individuella hästens exteriör. Det krävs därför betydande kunnande för att anpassa det rätt.

Ett sjukbeslag som avlastar en del av hoven kommer samtidigt också att påverka belastningen i en annan del. Hur olika beslag ändrar belastningarna i hovområdet visas i Hoof Explorer.











24 November 2016


OS


"Risk att ridsporten stryks från OS"


Beslutet om att ändra antalet ryttare i OS-lagen från fyra till tre har varit ett hett ämne den senaste tiden. Vi har pratat med Maria Gretzer om varför det här beslutet tagits trots ryttarnas protester.


Maria Gretzer är på plats i Tokyo som representant för samtliga discipliner i FEI:s styrelse och har därför en stor inblick i hela processen. Vi pratade med Maria för några dagar sedan- den rapporten kan du läsa här. Nu när besluten är klubbade av FEI ringde Ridsport upp Maria i Tokyo igen. Och Maria är tydlig med att det är ett viktigt beslut som tagits - och att det tagits med stor majoritet.

- Jag tror det är bra för sporten, säger Maria, och framhåller vikten av att FEI följer IOC's internationella riktlinjer för 2020.

- Vill vi vara kvar på olympiaden är det viktigt med förändring.


Maria betonar att förslaget gick igenom med en för henne förvånansvärt stor majoritet. Av 107 röstande länder var det bara 11 som röstade mot förslaget.

- Det var faktiskt flera stora nationer som röstade igenom förslaget, poängterar hon.


När det gäller de kritiska rösterna som hörts från hoppryttarna menar Maria att de inte är insatta i hela problematiken. Ryttarna måste förstå att det måste till en förändring om ridsporten ska vara kvar i OS.

- Ridsporten har varit nedflyttade en kategori och det finns en risk att vi inte är kvar.

Förändringarna är därför inte något man hittat på bara för att göra förändringar, utan är förändringar som behöver göras för att få vara kvar som olympisk gren.

- De flesta länder har haft långa, många diskussioner i frågan och man förstår allvaret i det hela. Det här är något vi hållit på med i två år.


Däremot har FEI lyssnat på ryttarna och tillmötesgått dem när det gäller tävlingar som FEI själva äger, exempelvis VM.

- Där blir det gamla systemet kvar, förklarar Maria.


Dessutom kan man utläsa i FEI:s beslut att det fortfarande blir fyra ryttare som är delaktiga vid OS.

- Man åker till OS med en fjärde aktiv reserv, säger Maria.


Förslagen till ändringar är nu klubbade hos FEI, och nästa steg blir att de ska vidare till IOC för nästa beslutsfattning.









TV


Följ hästfesten hemifrån- tiderna finns här


Vinterns stora hästfest är snart här. Ska du inte vara på plats själv? Ingen fara – SVT sänder i dagarna tre från Sweden International Horse Show. Här hittar du tid och plats.


TORSDAGEN 24 NOVEMBER

20.15–21.15, SVT 24 och SVT Play: Indoor Cross Country, terränghoppning indivduellt och i lag.


LÖRDAGEN 26 NOVEMBER

11.20–13.05, SVT Play: Top Stars Dressage Final Grand Prix med tio inbjudna toppekipage.

15.00–17.00, SVT Play: Matiné med bland annat Prins Carl Philips Pris ponnyhoppning, show med islandshästar och shettisgalopp.

19.05–20.05, SVT Play: Internationell hoppning i form av Volkswagen Cup.


SÖNDAGEN 27 NOVEMBER

9.55–11.40, SVT Play: Top Stars Dressage Final Grand Prix Kür med tio inbjudna toppekipage.

10.45–11.45, Vinterstudion SVT: Eftersändning av Top Stars Dressage Final Grand Prix Kür.

13.25–14.25, SVT Play: Sweden Grand Prix hoppning där ”helgens gigant” ska koras.

14.00–15.00, Vinterstudion SVT1: Eftersändning av Sweden Grand Prix.

17.30–19.05, SVT Play: Stjärnstafetten med kändisar och toppryttare. Sweden Masters Hoppning med utslagshoppning på höjder upp mot 1,80.

20.15–20.55, SVT Play: Världscupen i körning för fyrspann.















Sponsor


Patrik Kittel har ny sponsor


Dressyrryttaren Patrik Kittel har fått en ny sponsor i sin satsning mot OS i Tokyo 2020.


Det SAAB Technologies som går in och sponsrar Patrik Kittel, detta berättar dressyrryttaren på sin webbplats. Han skriver också att han tycker det ska bli spännande att se vad detta samarbete kan ge.


"Ridning är en stor sport i Sverige och genom detta sponsoravtal kan vi nå ut till en större krets och visa vilka vi är och vad vi gör", skriver Stefan de Flon på Saab på Kittels webbplats och fortsätter med "vi vill arbeta med en god förebild och en bra ambassadör för ridsporten."


Sponsorkontraktet sträcker sig över fyra år.








Elmia Scandinavian Horse Show


Elmia Scandinavian Horse Show i Jönköping ska bli en stor branschträff för svensk ridsport – en mötesplats för alla som på olika sätt är verksamma i branschen eller är hästintresserade.


Ta chansen att få se ridsport i världsklass med ryttare som Henrik von Eckermann, Charlotte Haid-Bondegaard och en rad andra toppryttare inom både hoppning och dressyr som också kommer till Jönköping.


Här träffar du även framtida stjärnor i form av lovande unga ryttare och hästar. På Elmia går även den prestigefyllda Volkswagen Grand Prix i samarbete med Länsförsökringar där ryttarna tävlar om närmare en halv miljon i prissumma.


En hästfest är vad det handlar om, så kom du också! När du inte sitter på läktarna och tittar på tävlingarna och unghästauktionen, går du på clinic med en av våra mest skickliga ryttare, Rolf-Göran Bengtsson.  Eller varför inte fylla på kunskapsförrådet genom att besöka våra seminarier med Sveriges främsta hästforskare eller elitryttare.


Under samma tak besöker du mässan med över 100 utställare. Ta familjen med dig, barnen har det hur kul som helst i Agrias Ponnyklubb.



Preliminärt dagsprogram Elmia Horse show

Det här händer på Elmia Scandinavian Horse Show - dag för dag!










14 Juni 2016


Scandic


Scandic hyllas på Falsterbo Horse Show


Scandic och Patrik Kittel har fått publiken vid Falsterbos dressyrbana att jubla förr, men nu dansar de in på den större hopparenan. Där ska Scandic avtackas och visa upp sin kür för kanske sista gången någonsin.


Under Strömsholmstävlingarna avslöjade Patrik Kittel för Ridsport att hans guldhäst Watermill Scandic ska dra sig tillbaka från strålkastarljuset. Då hoppades Patrik på att en avtackning skulle ske vid Falsterbo Horse Show och visst blir det så med en ceremoni värdig en OS-, VM- och EM-häst.


Fredagen den 8 juli klockan 16.10 lär inte ett öga vara torrt när en av Sveriges mesta dressyrhästar någonsin ska dansa fram i kür på stora hopparenan tillsammans med sin ständiga partner i sadeln innan ekipaget officiellt tackas för vad som minst sagt kan kallas en lång och trogen tjänst.







14 Juni 2016


Lövsta och Flyinge PS skiljs åt



Efter fyra år säljer Lövsta sin del i Flyinge PS and Partners till de andra delägarna, Paul Schockemöhle och IB Kirk. ”Vi såg det som en enastående möjlighet att tillsammans med några av Europas främsta hingsthållare kunna rädda det kulturarv som hingstverksamheten på Flyinge är” säger Antonia Ax:son Johnson, ägare till Lövsta Stuteri, om hur det hela började.


- Vår egen verksamhet har vuxit enormt bara de senaste två säsongerna och vi vill lägga fullt fokus på den, säger Malin Cohlin, chef för Lövsta Stuteri och Seminstation, i ett pressmeddelande.

Lövsta har varit delägare i Flyinge PS and Partners i fyra år.

- Vi såg det som en enastående möjlighet att tillsammans med några av Europas främsta hingsthållare kunna rädda det kulturarv som hingstverksamheten på Flyinge är. Flyinge har varit ett nav i svensk avel sedan 1100-talet och det har varit en ynnest att få vara med om att bevara det, säger Antonia Ax:son Johnson, ägare till Lövsta Stuteri, om varför de tackade ja till samarbetet med Paul Shockemöhle och IB Kirk med målet att rädda kvar aveln på Flyinge.


En viss form av samarbete blir det även i fortsättningen.

- Vi kommer fortfarande vara agent för Schockemöhles hingstar och ha dem i vårt hingstprogram, så man kan säga att samarbetet fortsätter i en nygammal form, säger Malin Cohlin.






17 Oktober 2015


Rolf-Göran Bengtsson


Rolf-Göran till Flyinge igen


Rolf-Göran Bengtsson har de senaste åren kommit hem till Flyinge för att rida finalen i Volkswagen Grand Prix i november. I år väljer han att stanna kvar under hela tävlingshelgen, och med sig har han flera framtidshopp.


- Jag håller på att få igång nästa trupp med hästar och klasserna i Flyinge passade bra, säger Rolf-Göran i ett pressmeddelande.

Han står därmed över världscuptävlingarna i Stuttgart samma helg, och kommer istället till Flyinge med sex hästar. I VW-finalen rider han Unita Ask.

- Hon har redan hoppat lite större klasser såsom Global Champions Tour och finalen av Nations Cup i Barcelona. Unita har kanske inte riktigt kapaciteten men hon vill alltid göra så bra hon kan och det kommer man väldigt långt på. Hon ska få gå lite världscuper i år och ja, hon kan vara en OS-häst.


Flyinge Indoor rids 17-22 november.







17 Oktober 2015


World breeding federation for sport horses


Deja enda SWB-häst på topp-10


World Breeding Federation for Sport Horses har publicerat sin rankinglista över de främsta avelsförbunden i de tre största disciplinerna för senaste året. SWB har fallit neråt på två av tre listor.


World Breeding Federation for Sport Horses gör sin årliga ranking på höstkanten och baserar den på FEI-poäng tagna från 1 oktober 2014 till 30 september i år. Listan, som fokuserar på avelsförbund och uppfödare, har tre storstjärnor i de respektive individuella grentopparna:


Dressyr: Valegro (KWPN, val f 2002, e Negro-Gerschwin, uppf Maartje & Joop Hanse i Holland), 3183 p.

Hoppning: Hello Sanctos (SBS, val f 2002, e Quasimodo-Nabab de Reve, uppf Willy Taets i Belgien), 1840 p.

Fälttävlan: Horseware Hale Bob (OLDBG, val f 2004, e Helikon xx–Noble Champion uppf  Dr. Rolf Luck i Tyskland), 405 p.


SWB tappar i ranking på två av tre disciplinlistor i sammanställningen över de bästa avelsförbunden. Förra året låg SWB på plats 7 i dressyr, 9 i hoppning och 16 i fälttävlan. Den här gången är motsvarande placeringar 8, 11 och 13.


Vid några tillfällen har SWB haft hästar på topp-10 i samtliga tre discipliner, men på den här rankingen är läget annorlunda. Bästa SWB-hästar i respektive gren är Deja på plats 10 i dressyr (sto f 2004, e Silvano–Don Schufro, uppf Marie Haward), Ohlala (sto f 2004 e Orlando-Cardento uppf Leif Nilsson) på plats 11 i hoppning och Fernet Af Kreffe (valack, f 2001, e Campari M–Electro, uppf Kamilla och Håkan Kreffe) på plats 57 i fälttävlan.


Förbunden som toppar är holländska KWPN i dressyr, irländska ISH i fälttävlan och tyska HOLST i hoppning, bland annat tack vare Rolf-Göran Bengtssons Casall som har placering 3. Här finns kompletta listor.






24 Juni 2015


Athina Onassis de Miranda köper tysk topphäst


Grekiska hoppryttaren Athina Onassis de Miranda förlorade Camille Z efter en olycka förra året. Nu har hon köpt André Thiemes potentiella EM-häst Contanga.


Athina Onassis de Miranda, som rider för Grekland, har fått en ny stjärna i sitt stall. Hon har köpt tyska André Thiemes Contanga (sto, f -04, e Catoki–Contango) som senast var placerad i femstjärnig 1,60 vid Rolex Grand Prix i Aachen, skriver St Georg.


Efter en uppmärksammad olycka i Genève i december avlivades Athinas mästerskapshäst Camille Z. Sedan dess har en av världens rikaste kvinnor tävlat Rackham Jo och Rose Du Valon i de högsta klasserna, dock utan nånga fullträffar i resultatlistorna. Ännu är det inte officiellt om Contanga blir Athinas nya partner eller om stoet är tänkt för hennes brasilianska man Alvaro de Miranda.


Köpet betyder att Tyskland förlorar ett EM-aktuellt ekipage, vilket beklagas av förbundskapten Otto Becker. André Thieme är fortfarande en del av A-truppen tillsammans med Conthendrix, men berättar för St Georg att försäljningen var ett svårt beslut.


– Men jag har också ett ansvar för mitt stall och mina medarbetare, förklarar André.







23 Juni 2015


Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann till Monaco


Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann finns i startfältet när Global Champions Tour drar vidare till Monaco den här veckan.


Den penningstinna, femstjärniga tävlingen börjar på torsdag med bland annat en 1,50-hoppning och fortsätter sedan i samma stil på fredagen. Lördagens och meetingets höjdpunkt är Grand Prix-klassen över 1,60-hinder på lördag kväll. Som vanligt går den att se via gratis webb-tv.


Det är den sjunde deltävlingen i årets serie och både Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann finns på plats. Bengtsson ligger fyra totalt inför helgens tävlingar och von Eckermann är åtta.








23 Juni 2015


Hingst Totilas


Totilas gör comeback


Det är nästan ett år sedan sist. Men nu är comebacken planerad för legendaren Totilas. Det är publiken i tyska Hagen som får se den svarta hingsten på tävlingsbanan igen.


Rykten har florerat en tid. Och nu berättar Totilas ryttare Matthias Rath på sin webbplats om den planerade comebacken. Det blir på de femstjärniga tävlingarna med Nations cup i tyska Hagen 8-12 juli.


Totilas har inte tävlat sedan på Aachens stortävlingar i mitten av juli förra året. Då vann han duellen mot Valegro och Charlotte Dujardin i både Grand Prix och Grand Prix Special. Sedan strök ekipaget sig före küren. Tanken var att Totilas skulle vara med på VM, men hingsten fick en lättare skada på precampen.  Under våren har det varit en hel del spekulationer om när ekipaget ska komma tillbaka, men nu är det alltså officiellt.








18 Juni 2015


Euro Horse önskar er alla en trevlig midsommar!





1 Maj 2015


RS Lunatic


RS Lunatic går i pension


Efter en mycket framgångsrik karriär nationellt och internationellt med Jens Fredricsson i sadeln har ägarna och Jens gemensamt beslutat att pensionera den 17-årige RS Lunatic.

Seger i femstjärniga Falsterbo Grand Prix 2013, samma arena avgörande omhoppningsrunda som gav svensk seger i Nations Cup 2012,  EM-brons i lag 2013, världscupfinal 2013 och OS i London 2012 är toppar i den välfyllda meritlistan.


- Jag har i nio år tränat och tävlat Lunatic. Han har betytt obeskrivligt mycket för mig, men nu är det dags att han får sluta att tävla. Jag ser fram emot att hälsa på honom i Skåne där han skall njuta av sin frihet som pensionär, säger Jens Fredricson i ett pressmeddelande.


RS Lunatic (val f -98 e Landlord u Utriette e Utrillo, uppfödare Magnus Dyrendahl) ägs av familjerna Bewersdorff och Hallgren som i samråd med Jens beslutat att pensionera den lilla hjälten. Officiell avtackning kommer att ske i sommarens Falsterbo Horse Show.

Nationshoppning i Falsterbo 2012 - två felfria rundor och seger till Sverige.







1 Maj 2015


Ludo Philippaerts


Ludo Philippaerts lägger stövlarna på hyllan


Efter en lång och framgångsrik karriär - bland världens bästa i decennier - lämnar hoppryttaren Ludo Philippaerts tävlingsarenan.


Den 51-årige belgaren har lagguld 1991 och individuellt silver 2001 från elva EM, har gjort fyra OS med två fjärdeplatser i topp, tre VM och 13 världscupfinaler på meritlistan.


- I 46 år har jag levt med min sport i upp- och nergång, bakslag och succéer. Ridsporten har gett mig allt men jag har fått kämpa hårt och därför är jag väldigt stolt över min karriär, säger Ludo Philippaerts.


- Nu är det dags att överlämna stafettpinnen och avsluta min karriär som tävlingsryttare. Nicola och Olivier har redan visat fantastisk kvalitet men de har fortfarande lång väg att gå, säger han om tvillingsönerna som ska ta över ansvaret, skriver bland andra sporza.be. Sönerna har knutit storsponsorn H&M till sig, och tävlar i helgen under nationshoppningarna i Lummen.







1 Maj 2015


Treårstest


Resultat från treårstestet ska redovisas i procent


I helgen är det premiär för årets 3-årstest. Nytt för i år är att SWB kommer att redovisa resultaten från bedömningarna i procent istället för poäng.

Nu följer man efter dressyrvärlden, där man länge redovisat i procent för att visa vilken nivå ritten ligger på. För att göra unghästbedömningarna tydligare kommer man nu att redovisa det i procent. För hästägaren kommer poängen att finnas kvar i protokollet.


Konverteringstabell exempel 3-årstest


60,0 POÄNG                                100,0 %


51,0 poäng                                   85,00 %


48,0 poäng                                   80,00 %


47,0 poäng      DIPLOM            78,30 %


45,0 poäng      KLASS I              75,00 %


Under valborgshelgen drar årets 3-årstester igång. Första bedömningen är hos Varmblodsklubben Malmöhus följt av Nordvästra Skånes Hästvänner och Södermanlands Hästavelsförening helgen därpå.


Källa: Pressmeddelande från SWB






2 April 2015


Glad Påsk önskar Euro Horse till er alla!







18 Mars 2015


Leif Nilsson Årets uppfödare 2014


Leif Nilsson har fått utmärkelsen Årets uppfödare 2014. Ridsportprofilen har bland annat fött upp SWB-stoet Ohlala som är världens åttonde högst rankade hopphäst just nu.

Det är SWB och Agria som delar ut utmärkelsen Årets uppfödare varje år. Leif Nilsson, Vollsjö, fick sin utmärkelse i samband med det nyss avslutade bruksprovet på Flyinge. Motiveringen finns på SWB:s webbplats och lyder: "Leif Nilsson är välkänd hästprofil som genom åren varit en av Sveriges mest framgångsrika ryttare på internationell nivå, hoppdomare i olika sammanhang och även hoppansvarig i AVN under många år. Leif kommer ur en gammal uppfödartradition som förvaltat en numerärt ganska liten men högkvalitativ uppfödning av hopphästar. Leif Nilsson med familj tilldelas priset som Årets uppfödare 2014 för sin mycket fina uppfödning, Ohlala."Prisutdelare var Aja Blomberg Andersson från Agria och Karl-Henrik Heimdahl från SWB.

Ohlala, sto, 11 år, e Orlando u Carrera e Cardento-Bonapart kommer ur en stolinje som har funnits i familjen i många generationer och går tillbaka till Leif Nilssons framgångsrika tävlingshäst Miss Larette. Ohlala är just nu rankad som världens åttonde bästa hopphäst. Ohlala tävlas av USA:s Lauren Hough.








18 Mars 2015


Två nygodkända hingstar till Tullstorp


Förra veckan avhölls årets stora avelsevent Bruksprovet på Flyinge.

Tullstorp hade med sig två 3-åringar samt två direktkvalificerade hingstar.

3-åringarna uppförde sig exemplariskt under hela veckan och visade riktigt fina kvalitéer, vilket resulterade i att både hingstarna godkändes.

Ena hingsten Amplitud är efter Ampère – De Niro och fick 41 poäng exteriört, bl.a. en 9:a för skritten och mycket beröm för bärighet och att han rör sig i uppförsbacke särskild i galopp.

Andra 3-åringen är Dragon Welt e. Dancier – Weltmeyer. Han fick 40 poäng för sin exteriör och berömdes med 9:or för både galoppen och för allmänt intryck och i genomsnitt 8,6 för sina gångarter.

De direktkvalificerade hingstarna var Eclectisch e. Zenon – Olivi som är godkänd sedan innan i Danmark. Eclectisch fick 40,5 poäng exteriört med bl.a. 9e för sin mycket rörliga och elastiska trav i uppförsbacke.

Dessutom godkändes toppklass hopphingsten Clinton II e. Carolus I – Calypso II som är godkänd sedan innan i ett antal länder och som har haft en strålande sportkarriär. Clinton med sina 21 år visade mycket energi och strålade på framvisningen.








3 Feb 2015


Maria Gretzer till Flyinge


Maria Gretzer utökar samarbetet med Flyinge. Hon har länge varit hopptränare på utbildningarna, men nu kommer hon att vara på plats mer när hon flyttar två av sina hästar till anläggningen.


- Jag har mest unghästar i stallet och två av dem som kommit längst kommer jag att ha på Flyinge, i första skedet blir det Fecybelle (Carambole – Sjapoo) och en av hingstarna som tillhör Marcus Ehning, berättar Maria Gretzer i ett pressmeddelande.


Att ha en äldre och erfaren tränare på anläggen har för Flyinge länge känts som en viktig del för att inspirera eleverna.

- Maria känns som ett riktigt bra alternativ. Vi har redan ett välfungerande samarbete och att få ha henne här på plats är verkligen super för våra lärare, säger AnnCatrin Carlsson, programansvarig för beridarprogrammet.


Maria har främst undervisat på just beridarprogrammet. Utöver den egna ridningen och att träna andra, är hon också involverad i Svenska Ridsporförbundet samt som ryttarrepresentant i FEI:s executive board. 








3 Feb 2015


Hingst JJ RayBan


JJ RayBan till Marina Mattsson


Jan Brink lämnar över 9-åriga JJ RayBan till sin mycket talangfulla elev Marina Mattsson.


JJ RayBan kom till Tullstorp som 3-åring för utbildning av Jan Brink. Med Jan i sadeln blev JJ RayBan bruksprovssegrare i dressyr 2010, som 5-åring vann han Scandinavian Open i Falsterbo och Svenskt Avelschampionat på Flyinge och året efter avelschampionatet för 6-åringar. Som 7-åring vann han sin Msv A:1- debut och efter segrar och placeringar i Prix St Georges är han färdig för Grand Prix.


- Det är en ganska naturlig sak, Marina Mattsson är min elev sedan många år tillbaka och beridare hos vår samarbetspartner Hannell Dressage som äger hästen. Det är en fantastisk häst som jag tror kommer att passa Marina väl och jag ser fram emot att träna ekipaget på den internationella arenan, kommenterar Jan Brink i ett pressmeddelande.








9 Jan 2015


Reflexer


Använd reflexer – rädda liv


Det är fortfarande barmark på många orter i söder. Utan snö på marken blir det mörkt om dagarna och med mulet väder, regn och dimma blir sikten på vägarna oerhört dålig. Det är en billig livförsäkring för dig och din häst att använda reflexer i mörkret.


Från SvRF: Att olyckan är framme kan bero på extremt olyckliga omständigheter som dålig sikt, halt väglag eller en oförmåga att anpassa hastigheten. Men det kan också bero på att man rider där man inte bör rida, att man inte har tillräckligt med reflexer, såväl på sig själv som på hästen eller andra eländiga förhållanden. Många bilister glömmer av att hästar är stora djur och passerar alldeles för nära och i alldeles för hög hastighet. Med små marginaler är det desto mer viktigt att gardera sig så att man syns, även i mörker.

Det finns saker man kan tänka på och som kan hjälpa till att förhindra olyckor mellan bilister och ekipage. Då hästen, tillsammans med sin ryttare, räknas som ett fordon, ska ekipaget färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt och finns det en vägren så ska den användas. Gång- och cykelbanor får man inte rida på, inte heller motorväg eller motortrafikled. Naturligtvis bör man undvika hårt trafikerade vägar i den mån det är möjligt, i synnerhet när det är mörkt och/eller dålig sikt. Måste man använda sig av en trafikerad väg, eller en bilväg i största allmänhet, så ska man iaktta så många försiktighetsåtgärder man kan.

Det finns inga särskilda krav på reflexer eller belysning om man rider eller leder en häst, men de generella varsamhetskraven innebär att man alltid bör ha reflexer och de ska placeras så att det framgår vad för slags trafikant det handlar om. På hästen är det en god idé att ha reflexer på alla fyra benen. Har man endast två reflexer tillgängligt så ska man prioritera vänster framben och höger bakben, då det visar rörelsemönstret på ett mer tydligt sätt än om du bara hade haft reflexer på frambenen. Det är även bra att ha en reflex baktill (tex i svansen eller på ländtäcket) samt framtill (på träns eller martingal). Ryttaren i sin tur bör ha reflexväst som syns såväl framifrån som bakifrån och det kan även vara bra att ha reflexer på stigbyglarna. En pannlampa är heller aldrig fel.

Framförallt handlar all ridning i trafik, och generellt sett, om sunt förnuft och att vara uppmärksam, för att på så sätt minimera uppkomsten av en olycka. Rid i sällskap av någon annan i den mån det är möjligt och berätta alltid för någon var ni har tänkt att rida och ungefär hur länge ni beräknar vara borta. Om olyckan skulle vara framme så ring omedelbart 112 och berätta vad som har hänt och var ni befinner er.

Till alla bilister ute på vägarna- håll den angivna hastigheten och var uppmärksamma framåt. Om ni passerar eller får möte med en häst så dra ner på hastigheten och håll ut från ekipaget så mycket som möjligt. Blända gärna av helljuset då det tillfälligt förblindar ryttare och häst, hästar kan dessutom skrämmas av det starka ljuset.

Ta hand om varandra och var försiktiga i mörkret.







8 Jan 2015


Bollerup


Bollerup samarbetar med Fredricsons


Bollerup Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium på Österlen har tecknat ett unikt avtal med stjärnryttarna Peder och Lisen Bratt Fredricson.

– De kommer att delta i utbildningen, vara delaktiga i att utveckla vår avel av hopphästar och kanske tävla på bollerupsupfödda hästar, säger Daniel Moell, ansvarig för hästverksamheten hos Bollerup.

Från Bollerup:

– Det bästa för oss är om vi kan vara med och ta fram stjärnhästar redan från föl, säger Lisen Bratt Fredricson. Med avtalet med Bollerup får vi ett samarbete där vi tillsammans kan arbeta med att få fram svenska hopphästar av världsklass.

Minst fyra hoppstammade ston ska användas i avel varje år och urval av både ston och hingstar sker i samråde mellan Grevlundagården och Bollerup.

I avtalet ingår också att Lisen och Peder kommer att delta i undervisningen på Bollerup vid sex till åtta tillfällen per år.

– Konkurrensen mellan naturbruksgymnasier med hästutbildningar ökar, säger Daniel Moell. Med det här samarbetet kan vi erbjuda våra elever en unik länk till hoppningens absoluta toppnivå. Något som inte bara är bra för elevernas ridkunskap,  utan minst lika mycket för att ge dem en bild i hur det är att verka i den internationella ridsporten.

– Dessutom kommer eleverna att kunna följa hästarnas utveckling från att de är föl, till inridning med sikte på att nå toppen. Något som vi blir helt ensamma om att kunna erbjuda.







20 Dec 2014


Svenska Ridsportförbundets styrelse


SvRF-styret planerar framåt


Sjösättning av ny sportorganisation och ridsportportal, ny ledning för två riksanläggningar, budget och verksamhetsplan 2015.

SvRF:s förbundsstyrelse hade ett digert program vid sitt senaste möte, 17 december.

Från SvRF:

Svenska Ridsportförbundets styrelse träffades för årets sista möte på Arlanda den 17 december. Förutom ärenden på dagordningen fick styrelsen information om Ridsportportalen, Svenska Ridsportförbundets satsning för att kunna leverera verksamhetsnära IT, utveckling av breddverksamhet, sportsliga framgångar och god hästhållning.

I dagsläget finns fyra pilotföreningar som testar Ridsportportalen från föreningsperspektiv och en lansering till fler föreningar och enskilda medlemmar planeras i början av 2015.

Förbundsstämman 2015

Förbundsstyrelsen gick igenom de 30 motioner som inkommit till förbundsstämman i maj nästa år. Fram till förbundsstyrelsemötet i februari ska svar förberedas för genomgång på mötet.

Förbundsstyrelens yttranden över inkomna motioner kommer att publiceras på hemsida när de är klara och tillsändas föreningar och distrikt med övriga stämmohandlingar senast 1 mars 2015.

Svenska Ridsportförbundets stämma äger rum i Karlstad den 23-24 maj – Läs mer HÄR

Sportorganisationen

Tillträdande verksamhetschef på sportavdelningen Andrea Barth och projektledare Karin Karlsson, SISU Idrottsutbildarna, presenterade rapporten för sportorganisationsprojektet och sportorganisationen för framtiden.

Andrea Barth tillträder sin tjänst på Svenska Ridsportförbundets kansli den 2 januari. Den framtida sportorganisationen kommer att komma igång stegvis, och en första presentation görs på tävlingskonferensen i slutet av januari.

Djurskyddsutskottet

Förbundsstyrelsen fastställde djurskyddsutskottets begäran att utöka utskottet med en ledamot med inriktning mot Ridklubb/Ridskola. Åsa Linnér är ny ledamot i Djurskyddsutskottet.

Aachen 2016

Förbundsstyrelsen ställer sig positiv till förfrågan att Sverige genom Svenska Ridsportförbundet är partnerland under CHIO Aachen 2016. Den tyska tävlingsplatsen har varje år ett partnerland som får möjlighet att profilera sig på tävlingsplatsen och tillsammans med CHIO Aachen. Vid nästa FS-möte ska förbundsstyrelsen ta ställning till om ekonomi och övriga svenska partners i projektet ger de förutsättningar som behövs för medverkan.

Distriktens årsmöten

I samband med distriktsårsmötena ser förbundsstyrelsen över möjligheterna att tillsammans med alla distrikt ha ett Öppet forum för att ventilera för ridsportens viktiga framtidsfrågor. Distriktsamordningsprojektet och framtida strategier både för ridsporten och idrotten i stort är ämnen på agendan.

Svenska Ridsportförbundets ordförande, styrelseledamöter samt projektgruppen för distriktprojektet kommer att vara representerade vid distriktens årsmöten, dels med information om förbundets planer och verksamhet, dels som gäster på mötet.

I första hand fördelas besöken så att ledamöterna besöker de distrikt de är faddrar för.

Ridsportpolitik

Politikergruppen lämnade en skriftlig rapport med förslag på Svenska Ridsportförbundets ställningstagande i ridsportpolitiska frågor, en rapport från det gångna året och hur planerna ser ut för det ridsportpolitiska arbetet nästa år och längre fram. Ridsportens frågor måste finnas på agendan även i vårens valrörelse.


Verksamhetsplanering och budget 2015

Förbundsstyrelsen fastställde verksamhetsplaneringen för förbundets verksamheter i sektionerna och på central nivå i övrigt. Förbundsstyrelsen fastställde också budgeten för 2015.

Bland de större projekten för 2015 finns lansering av Ridsportportalen, utveckling av Häst & Ryttare, ponny-EM i Malmö i augusti och planering för EM 2017 i Göteborg, men även för hur det kommande bas och fokusutbudet kommer att se ut. Alla prioriterade områden för förbundsstyrelsen och sektioner kommer att presenteras på hemsidan www.ridsport.se.

Flyinge och Strömsholm

Svenska Ridsportförbundet, AB Trav & Galopp, Hästnäringens Nationella Stiftelse och Swedish WarmBlood, vill försöka finna formerna för en gemensam organisation för Flyinge och Strömsholm. Ambitionen är att tillsätta samma VD för bägge driftsbolagen, en gemensam ledningsorganisation och styrelse. Sedan länge har ATG tagit ett ansvar för att leda verksamheten vid Flyinge. En förändring är att Svenska Ridsportförbundet har ambitionen att ta ett ökat ansvar för verksamheten också vid Flyinge på samma tydliga sätt som man gör idag för Ridskolan Strömsholm.  Ridsport och avel skulle därmed få två centrum i Sverige som utvecklar utbildning, evenemang och avel under ett gemensamt och samordnat uppdrag.







20 Dec 2014


Friends


Världsrekord i Friends


13 750 personer såg en föreställning under SIHS i Frends Arena. Det är världsrekord för en föreställning inomhus inom ridsporten.

- Vi har undersökt alla siffror med det internationella ridsportförbundet och allt tyder på att det blev nytt världsrekord, säger Ulf Rosengren, ordförande för SIHS.

Från SIHS:

Lördagens toppnotering på 13 750 personer på läktarna under en och samma föreställning är den högsta publiksiffra hittills under ett hästevenemang inomhus.

– Internationella förbundet FEI för ingen exakt statistik men ingen kan se att något annat inomhusevenemang kan ha haft fler besökare på plats på samma gång, säger Ulf Rosengren, ordförande SIHS, som bad FEI att undersöka publiksiffrorna på världens alla hästshower och tävlingar.

Jumping director, John Roche på FEI bekräftar att besökssiffran under SIHS var världens största.

– Om vi tittar på evenemang i den västeuropeiska ligan så har följande arenor störst kapacitet: Zürich, 11 500 sittplatser följt av Mechelen och Göteborg med 10 000 platser. London-Olympia har en kapacitet på 8 000 sittplatser och Las Vegas 12 000.

– Friends Arena har en ännu större kapacitet och vi undersöker som bäst hur vi ska utnyttja den fina arenan och få plats med ännu fler, säger Ulf Rosengren.


SIHS under julen

SVT visar ett highlight-program från årets evenemang:

• Måndag 22 december 19.00

• Repris: Julafton 24 december 14.00







7 Dec 2014


Hästföretagarforum


Alla som är intresserade av företagarfrågor i hästnäringen kan se fram emot ett fullspäckat Hästföretagarforum i Göteborg 26 februari.

– Ämnena spänner från kundvård till sjukförsäkringar, nya landsbygdsprogrammet, nytänkande ridskolor och Kina som exportmarknad. Dessutom kommer Stig H och Karin Johansson och berättar om sitt företagarliv i hästnäringen, säger projektledaren Marie Lundmark.

Från Hästföretagarforum:

Under forumet är det framför allt hästföretagare som står på scenen och delar med sig av sina tips och erfarenheter i olika ämnen.

Brunmåla hästklinik kommer att berätta om hur de jobbar med kundvård på ett smart sätt, medan Tobias Hansson från Västra Hoby stuteri berättar om resan som gjort familjeföretaget till ett av Sveriges mest hyllade stuterier.

Deltagarna kommer också att få träffa Kvarnbacka islandshästar, som ser affärsutvecklingsmöjligheter där andra ser problem.

– En annan riktigt spännande punkt är möjligheterna med landsbygdsprogrammet. Här kommer LRF att bjuda på en inspirationsresa i hur några hästföretag utvecklat sina verksamheter inför framtiden, säger Marie Lundmark.

 

Morgondagens ridskola – och dagens

Sedan några år tillbaka har Vinnova varit partner till Hästföretagarforum, vilket nu resulterat i flera spännande forskningsprojekt kopplade till näringen. Under årets forum får vi några smakbitar på vad som är på gång och hur det går. Bland annat forskar SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) om morgondagens ridskola.

 

Arbetsgivaransvar och försäkringar

I år finns också ett intressant block om arbetsgivaransvar med i programmet. Här ryms både rättigheter och skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare, men också vikten av att vara rätt försäkrad. Deltagarna får bland annat träffa Agneta, som driver seminstation i Dalarna, och som plötsligt blev allvarligt sjuk. Konsekvenserna blev stora, men hade kunnat mildras med rätt försäkringar, visar Länsförsäkringars genomlysning.

 

Extra allt i Göteborg

Som vanligt ingår ryttarnas fria morgonträning, all mat och förtäring, samt inträde till EuroHorse i biljetten till Hästföretagarforum, som är avdragsgill för företagare.

Dessutom har forumets deltagare möjlighet att köpa biljett till torsdagkvällens föreställning under Gothenburg Horse Show för bara 60 kr, vilket är nytt för i år.

 






5 Dec 2014


SVT


Ridmästerskap i SVT till och med 2022


SVT har genom Europeiska TV-unionen (EBU) köpt rättigheterna till de internationella mästerskapen inom ridsporten fram till 2022. Rättigheterna omfattar två VM, fyra EM i hoppning, dressyr och fälttävlan samt åtta världscupfinaler. Världscupfinalen 2016 och EM 2017 på hemmaplan i Göteborg ingår i rättighetspaketet.

Från SVT:

Det är ett omfattande ridsportpaket SVT har fram till 2022. Ridsport har blivit ett självklart och starkt inslag i vårt breda utbud, säger SVT Sports chef Per Yng.


– Det här känns riktigt bra. Vi satsade stort på VM i somras och intresset för ridsport i TV ökar. Vi har starka experter och kommentatorer, och med det här långa avtalet kan vi bygga ännu mer långsiktigt. Det kommer att gynna tittarna, säger Marcus Törngren, projektledare på SVT Sport.


- SVT har alltid varit en pålitlig partner som presenterar ridsport till sin publik på ett fantastiskt sätt. Därför är vi övertygade om att detta kommer att fortsätta när de kommande FEI World Cup-finalerna och de europeiska mästerskapen avgörs i ett land där folket tagit ridsporten till sitt hjärta, säger Lisa Lazarus, chef för FEI:s affärsutveckling


SVT har även rättigheterna till världscupserien i hoppning till och med säsongen 2014/2015.






5 Dec 2014



Strömsholm


Öppet hus i Strömsholm


Årets Öppet Hus på Ridskolan Strömsholm är på söndag.  Då  invigsnya Smedjan, det blir guidade rundvandringar i lösdriften. Dessutom show i Röda ridhuset och clinic med stallmästare Jens Fredricson och huvudläraren i dressyr, Marianne Söderberg.


Från Strömsholm:

- På Ridskolan Strömsholm är vi måna om att vara välkomnande och att hålla våra stallar och ridhus öppna för besökare och nu när det nalkas jul vill vi  också passa på att skicka julhälsningar till våra besökare. Vi ser 7 december som ett ypperligt tillfälle att belysa  båda delarna,  säger Malin Gustafsson, Kommunikation- och Marknadsansvarig på Ridskolan Strömsholm.


En av förmiddagens stora höjdpunkter är invigningen av RS nya Smedja som är Hovslagarutbildningens hemmaplan. Då kommer Jan Andersson, vd på Strömsholm kommer tillsammans med Mats Holmstedt, K1s chefshovslagare och ordförande i utbildningens ledningsgrupp att klippa det ovanliga invignings bandet och förklara smedjan invigd. Smedjan på Strömsholm är en rad av aktiviteter som varit del av utvecklingen av Ridskolan Strömsholms utbildningar under året. Egna hovslagarlärare anställdes och lektionssalen för Hovslagarutbildningen bytte plats och det tidigare Agria Stallet renoverades till lämplig plats för smide och skoning.


En annan del av både utvecklingen och årets Öppet Hus är Ridsportgymnasiet på Strömsholm som sedan augusti drivs i egen regi. De finns på plats i Röda Stallet för att möta intresserade och svara på deras frågor.


Hästhållningssystemet har under 2014 kompletterats med en anläggning för Aktiv grupphästhållning med plats för 24 hästar. Här går idag Hippologstudenternas skolhästar och studenterna kommer under dagens för Öppet Hus visa runt i det nya hästhållningssystemet och Kungsgårdsstallet.


Med början i augusti 2014 har fyra stipendiater varit en viktig del i Hästutbildningsavdelningen på Strömsholm. De har under ledning av samordnare och hopplärare  Anna-Clara Pettersson, huvdlärare i hoppning Daniel Svensson och Stallmästare Jens Fredricson utbildat såväl framtida skolhästar som externa hästar och matchat dessa utifrån hästägarnas önskemål.


Förmiddagen under årets öppet hus bjuder dessutom i det anrika Vita Ridhuset på en miniclinic ordnad av kursdeltagarna på utbildningen för SRL1, Kuskutbildningen kör besökarna i RS vagnen som burit både kungligheter och besökare i Kungsträdgården tidigare  och ger besökarna  en inblick i vardagen på Ridskolan Strömsholm.







3 Dec 2014


Fälttävlanslandslaget 2015


Två nya i fälttävlanslandslaget


Förbundskapten Staffan Lidbeck har tagit ut landslaget i fälttävlan för 2015. Landslaget får en föryngring med två nya namn i truppen. – Maria Bredberg och Louise Svensson Jähde är nya i truppen.

– De båda har med satsning och resultat under det gångna året visat att de är mogna för större uppdrag, säger Staffan Lidbeck.


Från SvRF:

I landslaget ingår även Sara Algotsson Ostholt, Ludwig Svennerstål, Malin Petersen och Johan Lundin.

För svensk fälttävlan är höstens Europamästerskap i Skottland, där silvermedaljen från Malmö 2013 ska försvaras, årets stora och viktiga mål. EM är också lagets chans att kvala till OS i Rio 2016.

- Det är naturligtvis viktigt för oss att kvala till OS i Rio 2016, säger Staffan Lidbeck.

Vilka som blir uttagna till det viktiga uppdraget på Blair Castle i september bestäms när ryttarna kommit en bra bit in i säsongen och visat resultat. Staffan Lidbeck gör också en revidering av landslaget i sommar och då har de ryttare som ingår i utmanartruppen chansen att ta en plats i landslaget.

I utmanartruppen ingår Niklas Lindbäck, Frida Andersén, Viktoria Carlerbäck, Anna Hassö, Anna Hilton, Hannes Melin, Anna Nilsson, Ellen Svennerstål och Katrin Norling.

Dag Albert har efter samtal med Staffan Lidbeck tackat nej till vidare landslagsuppdrag.

Staffan Lidbeck deltog förra veckan i en fältävlansträff där ryttare, arrangörer och funktionärer var med.

- Ett bra möte med diskussioner om fälttävlans framtid som bland annat ledde fram till att vi måste bli bättre på kommunikation inom sporten, säger Staffan Lidbeck som se sociala medier som ett bra komplement till Svenska Ridsportförbundets hemsida för information till ryttarna.

- Jag vill skapa en kanal av facebooktyp eller liknande för snabb information till alla, säger han.


Fälttävlans landslag 2015

Spetstrupp

Sara Algotsson Ostholt

född: 8 december 1974, hemort: Warendorf, Tyskland, klubb: Ridklubben Udden

Maria Bredberg

född: 1990, hemort: Upplands Väsby, klubb: Stora Wäsby Fältrittklubb

Johan Lundin

född: 19 augusti 1964, hemort: Sennan, klubb: Livdragonernas Ridsportförening/K1

Malin Petersen

född: 31 januari 1981, hemort: Wees, Tyskland, klubb: Gotlands Lantliga Ryttarförening

Ludwig Svennerstål

född: 24 augusti 1990, hemort: Badgerstown, Wiltshire, England, klubb: Wallstanäs Ryttarförening

Louise Svensson Jähde

född: 1990, hemort: Dösjebro, klubb: Tågarportens Ryttarförening


Utmanargrupp

Frida Andersén

född: 1990, hemort: Warendorf, Tyskland, klubb: Hofors Ridsällskap

Viktoria Carlerbäck

född: 27 januari 1973, hemort: Dalsjöfors, klubb: Borås Fältrittklubb

Anna Hassö

född: 1964, hemort: Sjöbo, klubb: Gärds Ryttarförening

Anna Hilton

född 1963, hemort: Effingham, Surrey, Storbritannien

Niklas Lindbäck

född: 2 mars 1974, hemort: Munka-Ljungby, klubb: Össjö Hästsällskap

Hannes Melin

född: 1989, hemort: Blentarp, klubb: Henriksdals Ryttarförening

Anna Nilsson

född: 1962, hemort: Annelöv , klubb: Tågarportens Ryttarförening

Katrin Norling

född: 1979, hemort: Mantorp, klubb: Mantorpsryttarna

Ellen Svennerstål

född: 1992, hemort: Stockholm,

 

Ny ledning för fälttävlansungdomarna

Anne Persson blir lagledare för unga ryttare och juniorer i fälttävlan och Lena Bredberg fortsätter som lagledare för ponnyryttarna.

Landslagstrupperna för 2015 är uttagna och får nedanstående utseende.

Augusti nästa år blir mästerskapsmånad för de unga fälttävlansryttarna.

EM för young rider arrangeras i Strzegom, Polen, sista helgen i augusti och två veckor innan dess rider juniorerna sitt EM i Bialy Bor, också det i Polen.

Ponny-EM rids på hemmaplan i Malmö första helgen i augusti, 5-9 augusti.

Unga ryttare – upp till 21 år

Spetstruppen

Anna Almström, Svenljunga

Erika Sjöström, Löddeköpinge

Utmanare                                     

Ebba Adnervik, Båstad                                     

Annika Davidsson, Tanumshede                     

Mathilda Hammarström, Delsbo                     

Rebecka Odner Kjällgård, Mariestad

Louise Hiort af Orrnäs, Rimbo                           

Mikaela Sandberg, Nykvarn

Linda Bohlin,Mariestad

Juniorer – upp till 18 år

Spetstruppen

Anna Ahrle, Mariestad

Isabella Lidbrandt, Märsta

Klara Lidén Kiraly, Ängelholm             

Utmanare

Michelle Ettwein, Kågeröd                     

Landslagsledare: Anne Persson

Ponny

Spetstruppen

Selma Hammarström, Delsbo

Klara Hammarström, Delsbo

Michelle  Ettwein, Kågeröd

Moa Nordfjäll, Flyinge

Saga  Suovanen, Färentuna

Alva Trane, Forsa

Utmanare

Jennifer Högström, Uppsala

Anna Wettemark, Åhus

Jasmine Nielsen, Tungelsta

Amanda Berglund, Vallentuna

Lina Jönsson, Löddeköpinge

Landslagsledare:

Lena Bredberg       







15 Nov 2014


Topphingstar 2014


Kannan i hoppning, Gribaldi i dressyr och Master Imp xx i fälttävlan är årets topphingstar när det gäller avkommors tävlingsresultat.


Den 14-årige KWPN-hingsten Totilas, fyra på världsrankningen i dressyr, är den  för närvarande högst rankade avkomman efter trakehnerhingsten Gribaldi (f -93 e Kostolany-Ibikus), som dog 2010.


Kannan (f -92 e Voltaire-Nimmerdor) har  den regerande OS-mästaren Nino des Buissonnets samt Molly Malone V, elva på hopprankningen, bland flera avkommor i topp.


Improvise, på 23-plats i fälttävlan, som tävlar för Australien är den högst rankade avkomman efter Master Imp xx (1987-2010 e Imperius xx-Hul A Hul xx) som aldrig tävlade själv.


WBFSH Top 10 Dressage Sire Ranking

1 (2) GRIBALDI - 29,497

2 (1) DE NIRO - 25,253

3 (4) FLORESTAN I - 16,621

4 (5) DONNERHALL - 16,585

5 (3) JAZZ - 14,556

6 (7) MICHELLINO - 12,375

7 (8) SANDRO HIT - 12,072

8 (12) FERRO - 9,694

9 (6) DON SCHUFRO - 8,386

10 (9) COME BACK II - 8,013


WBFSH Top 10 Show Jumping Sire Ranking

1 (2) KANNAN - 14,130

2 (6) CORNET OBOLENSKY - 13,508

3 (5) DIAMANT DE SEMILLY - 10,882

4 (1) BALOUBET DE ROUET - 9,449

5 (12) FOR PLEASURE - 8,525

6 (4) HEARTBREAKER - 8,420

7 (28) CARDENTO - 7,149

8 (10) CONTENDRO I - 6,947

9 (13) INDOCTRO - 6,542

10 (17) QUIDAM DE REVEL - 6,189


WBFSH Top 10 Eventing Sire Ranking

1 (2) MASTER IMP XX - 1,023

2 (1) HERALDIK XX - 851

3 (16) CONTENDRO I - 708

4 (9) GHAREEB XX - 662

5 (5) CRUISING - 643

6 (4) JUMBO - 632

7 (12) CULT HERO XX - 577

8 (3) RICARDO Z - 519

9 (60) ITUANGO XX - 491

10 (33) RAMIRO B - 472







10 Nov 2014


Jeanna Högberg


VM-ryttaren Jeanna Högberg kommer till Ranneberga Gård på Tjörn den 15-16 november för att hålla dressyrträningar.


Från Ranneberga gård:

Jeanna ingick i det svenska laget vid ryttar-VM i Frankrike tidigare i år tillsammans med hästen Darcia. I laget ingick även Patrik Kittel, som besökte Ranneberga Gård i våras och höll en mycket uppskattad clinic.

- Vi tycker det är roligt att vi fått hit ännu en av Sveriges bästa dressyrryttare. Det betyder mycket både för oss och för ryttarna som får ta del av dessa fantastiska ryttares kunskaper, säger Eva Lindgren, Ranneberga Gård.

Jeanna Högberg har sin verksamhet i Bålsta, väster om Stockholm. Hon tävlar dressyr på högsta internationella nivå och förutom VM-meriten har hon vunnit SM flera gånger, tagit medaljer vid Nordiska Mästerskapen och ridit flera unghäst-VM.

Träningarna för Jeanna pågår hela helgen, de börjar 12,30 på lördagen och håller på till 20,30. På söndagen startar de 8,00 och håller på till 16,40. Cafeterian, med utsikt över ridhuset, har öppet båda dagarna. Ranneberga Gårds ljudanläggning gör det möjligt för dem i cafeterian att höra Jeannas instruktioner nere i ridhuset.







10 Nov 2014


Amanda Carlin


Amanda Carlin ger ut ny hästbok


18-åriga Amanda Carlin ger 27 november ut sin andra hästbok, Genom lågor.


Från Decibel förlag:

Amanda Carlin är 18 år och uppväxt i Uddevalla. Boken är en uppföljare på debutromanen, Den perfekta hästen?, som kom ut för två år sedan.

Amanda har ett stort intresse för såväl hästar, som att skriva. Något som är tydligt i hennes böcker

är att hon lyckas lyfta fram sina hästkunskaper på ett spännande och inbjudande sätt som faller

läsarna i smaken.


"Det är jättekul att så många fängslades av den första boken om Medéa, och jag hoppas att även den

nya boken ska vara till belåtenhet. Det är många år sedan ursprungsidén till Genom lågor kom till,

så länge sedan att jag nästan glömt vart jag fått allt ifrån. Hela serien hittades på då jag påbörjade

arbetet med Den perfekta hästen. Alla idéer jag hade om Medéa fick helt enkelt inte plats i en bok”,

berättar Amanda.


Genom lågor handlar om Medéa och hennes familj som bor på en stor gård i Uddevalla. Boken tar

vid ett par månader efter att den första boken slutade. Medéa går nu i sjätte klass, men har det inte

alltid så lätt i skolan. Medéa är mobbad och hennes enda vänner bor långt bort på Gotland. Som tur

är har Medéa sin älskade häst, och inte bara honom förresten. Hon har ju även sin familj och alla

andra hästar och djur som finns på gården. I boken får läsarna följa Medéa i med- och motgång, ta

del av humoristiska äventyr, mödosamma kärleksbekymmer och skräckfyllda händelser.


"Jag vet knappt själv vad jag har för tankar med böckerna, de lever sitt eget liv. Ursprungstanken

var att skapa en bok där det alltid händer saker, en bok som alltid är rolig att både skriva och läsa

och som aldrig blir långtråkig. Det ska vara en bok att längta till. Jag har inte alltid kontroll över

vad jag skriver, orden bara kommer utan att jag riktigt vet vart de kommer ifrån. Men det finns

naturligtvis vissa saker som jag vill förmedla till mina läsare. Jag vill lyfta fram kärleken mellan

människa och häst. Det är en speciell känsla, en känsla som jag vill få fram i historien om Medéa

och hennes Sundance”, förklarar Amanda och tillägger: ”Och det är någonting som jag tycker att

jag har lyckats bra med."


Att författaren har ett stort hästintresse är oundvikligt att inte lägga märke till i litteraturen. Faktum

är att Amanda utöver sitt författande studerar programmet hästhållning på Nuntorps

naturbruksgymnasium. Och enligt Amanda tycks intresset för skrivandet och hästar vara lika starka.


”Jag har redan börjat på den tredje delen i bokserien om Medéa. Jag har gjort en planering över

innehållet och hunnit skriva några kapitel. För tillfället ligger dock manuset lite på is. Jag behöver

en lätt Medéa-paus för att fokusera på skolan och hästskötarexamen. Men Medéa är en stor del av

mitt liv, så stor att jag alltid kommer att skriva på hennes historia. Oavsett om böckerna blir utgivna

eller ej”, säger Amanda.


Boken kommer ut den 27 November!







31 Okt 2014


Agriaallsvenskan 2015


Ungdomsbonus i Agriaallsvenskan


Agriaallsvenskan går vidare med en ny säsong 2015. I dagarna blev det klart att serien gör en rejäl satsning på ungdomsryttarna nästa säsong – en bonus på sammanlagt 120 000 kronor står på spel för lagen som har ungdomsryttare med.


Från Agria:

Den tidigare regeln att laget ska innehålla minst två ryttare upp till 21 år är borttagen. Istället får de lag som satsar på ungdomar en extra bonus att rida om i AgriaAllsvenskan.

Det lag som efter tre grundomgångar och semifinal har flest antal fullföljda ritter av ryttare upp till 21 år får en bonuscheck på 50 000 kronor. Tvåan får 30 000 kronor och trean 20 000 kronor. Priset ska användas till träning eller utbildning för ungdomsryttarna i föreningen.


- Med den här satsningen lyfter vi fram ungdomsryttarna ytterligare, samtidigt som statusen för AgriaAllsvenskan höjs ännu mer, säger Stefan Fur, Affärsområdeschef Häst hos Agria Djurförsäkring.


Att rida lagtävling är både spännande, roligt och utmanande för ryttarna och en bra förberedelse för dem som satsar vidare mot landslagsuppdrag.


- Lagtävlingar stärker sammanhållningen i klubben och det är också en viktig del i de yngre ryttarnas utveckling, säger Gunnar Larsson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Hoppkommitté.


Liksom i år, avgörs även nästa års AgriaAllsvenska under Falsterbo Horse Show.


- Det blev en stor succé för både ryttare, publik och arrangör. Här får ryttarna chansen att rida inför en stor och kunnig publik och finalen får en internationell inramning, säger Stefan Fur.


Säsongen 2015 ska spänningen stiga ordenligt i AgriaAllsvenskan och det ska bli enklare att följa med i grundserien. Grundomgångarna i de olika zonerna rids på samma helg.


Nytt för 2015 är att


Kravet på ungdomsryttare i laget tas bort.


Möjligheten att låna in ryttare från annan klubb tas bort.


Laget kan välja att ha max två ryttare födda 1994 eller senare i laget. I så fall kan två ryttare rida på 10 cm lägre höjd. Har laget en ryttare i laget född 1994 eller senare får en ryttare rida på den lägre höjden.


Lag som har ungdomsryttare med i laget är med och rider om en bonus på 100 000 kronor.


I finalen finns ytterligare en bonus om 20 000 kronor som går till det lag som har den bästa ungdomsryttaren i finalen.


Efter tre omgångar gör tolv lag upp i en semifinal under Nationaldagstävlingarna på Strömsholm.


De åtta bästa lagen från semifinalen oavsett zon gör upp om segern i AgriaAllsvenskan, lag-SM i hoppning under Falsterbo Horse Show.







24 Okt 2014


George Morris clinic


VM-ryttaren Alexander Zetterman, världscupryttaren Douglas Lindelöw, supertalangen Stephanie Holmén massor av kommande stjärnor. Här får du samtliga ryttare som rider clinicen för George Morris 1-2 november i Flyinge.


Från Flyinge:

Ryttarna som rider George Morris-clinicen:

Douglas Lindelöw

Fredrik Jönsson

Stephi Holmén

Henrik Ankarcrona

Petra Aittola 

Adrian Cronin,

Alexander Zetterman

Jörgen Larsson

Victoria Eke Göransson

Nicole Holmén

Andrea Marie Sundal

Emma Maria Thalén


Maria Gretzer som är hopplärare på Flyinge har börjat förbereda beridareleverna Andrea Marie Sundal och Emma Maria Thalén som kommer att rida.

– Det var mycket ”heels down”, ”eyes up” och ”feel the mouth”, det höll vi på med i tre timmar, berättar Emma Maria Thalén.

Tjejerna, som båda går första året på beridarprogrammet har dessutom hittat sin kvällslektyr i Flyinges bibliotek; Nybörjarbok för ryttare. Råd för elever och instruktörer av George H. Morris. De har också köpt hårnät, vilket anses som kutym av den amerikanska tränaren.

– Vi känner oss förberedda och det är skönt att ha haft träningen med Maria så vi vet vad som kommer, säger Emma-Maria.

En annan som ser framemot clinicen är Alexander Zetterman. Han vill bli mer amerikansk i sin ridning.

– Det är en fantastisk chans att få rida för en sådan legendarisk tränare. Jag har sett honom i USA men aldrig fått chansen förr, berättar Alexander.

Alexander kommer att rida i mellangruppen då han själv ska hålla clinic i Borås under kvällen.

Douglas Lindelöw, som tävlar världscupen i Helsingfors den här helgen, lyckades pricka in clinicen trots ett tätt tävlingsschema.

– Klart man tar chansen att rida för Morris, han är ju en legend!







21 Okt 2014


Hästinfluensa


Hästinfluensa aktuell nu

 

Se över din hästs skydd mot hästinfluensa, tipsar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Under oktober månad har sjukdomen uppträtt i Halmstad, Vännäs och Örnsköldsvik.


Det är enkelt att testa en häst för influensavirus. SVA rekommenderar att man låter testa hästar vid feber och hosta, särskilt om fler än en häst visar symptom.


Mycket smittsam sjukdom

– Hästinfluensa är mycket smittsamt och sjukdomen påverkar prestationen i veckor och månader hos ovaccinerade hästar, berättar Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA. Därför bör alla hästar hållas vaccinerade. Även vaccinerade hästar blir sjuka ibland, men i en mildare form.


De flesta utbrott av hästinfluensa i Sverige börjar med nyimporterade hästar, och så var det även i ovanstående fall. Analyser vid SVA visade på A2-virus (H3N8), av en så kallad amerikansk subtyp (Florida clade 2). Hästar som rest långt har en klart förhöjd risk att bli sjuka. Ofta har de många hästkontakter längs vägen, deras immunförsvar blir nedsatt av resan och ibland är de inte ens vaccinerade. Ett korrekt vaccinationsintyg bör innehålla en originaletikett från vaccindosen.


Kan spridas upp till 50 meter

– Isolera alltid hästar som rest långt. På så sätt kan ett större utbrott av exempelvis hästinfluensa eller kvarka förhindras. Tänk på att hästinfluensa är luftburet och kan spridas upp till 50 meter från en sjuk häst, säger Gittan Gröndahl.


Ett stall med hästinfluensa bör hållas isolerat i minst tio dagar efter att sista symptom har setts. Hästar som varit sjuka eller vistats i stall med smittförande hästar tillåts inte att tävla på tre veckor inom ridsporten.







19 Okt 2014


Veterinärutbildning


Hästplugg utomlands


Madelene Johansson har följt sin dröm, och läser andra året på veterinärutbildningen i Litauen. Hippson har passat på att fråga ut henne om hur det funkar – med språket, pluggandet och hästlivet.


Berätta, hur kommer det sig att du pluggar i Litauen?

– Jag ville börja direkt efter gymnasiet och har alltid velat bli veterinär, även om jag inte hade de där allra högsta betygen för att komma in hemma. Så jag satte mig och googlade en mörk höstkväll, anmälde mig till provet och satte ihop min ansökan. Våren 2013 gjorde jag mitt livs viktigaste prov och hamnade här, på andra sidan Östersjön!

 

Varför vill du bli veterinär?

– Som hästtjej och djurälskare är det ett självklart val för mig, jag har velat bli det sedan jag var fyra år gammal. Framför allt för att det är ett väldigt intressant yrke där man lär sig hela tiden. Något som är guld värt för mig för mig, jag älskar att lära mig nya saker.

 

Vad är skillnaden mot den svenska veterinärutbildningen?

– Oj, det är stor skillnad. Här i Litauen hålls utbildningen på engelska, sedan har vi en obligatorisk språkkurs under ett och ett halvt år där vi lär oss litauiska. Det är nyttigt, för nu i tvåan börjar vi med praktik på skolans kliniker, och måste förstå och kunna samtala med djurägarna. Engelska är inte självklart att alla kan här.

– Sedan skiljer sig sättet vi läser på. Hemma i Sverige tentar de vad jag vet av kurserna en i taget, men här läser man flera kurser samtidigt under långa perioder, något som både har för- och nackdelar. Jag ska till exempel ta examen i anatomi nu om två veckor, ett ämne som jag har läst sedan början av ettan. Man kan säga att vi pluggar lite som man gör på gymnasiet hemma.

 

Hästlivet i Litauen, hur ser det ut? Är det många som rider?

– De älskar hästar, ridsporten och hästnäringen är dock inte lika utvecklade som i Sverige, men de är på G! Jag har börjat rida här och hjälper en av mina litauiska vänner med hennes häst, många i landet rider men det är mer hobbyridning och ridskolor. Tävling och sådant finns, men det är inte så vanligt.

 

Om man funderar på att plugga utomlands, har du några råd?

– Jag säger bara kör hårt, du har ingenting att förlora. Det känns förstås jätteläskigt, men vill du följa dina drömmar eller göra något annorlunda så ta steget, det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv!


Text: Anki Yngve







16 Okt 2014


Hingst Hohenstaufen II 1160


Hingsten Hohenstaufen II 1160 är till salu


Den godkända avelshingsten Hohenstaufen II 1160 (född. 2004, e. Hohenstein ue. Langate Express xx) är ingen okänd häst för den svenska publiken. Han ägdes av Tullstorp Dressage Stable AB och Åke Björsell, samt ingick i Tullstorps hingstprogram från 2008 till 2011.

 

Hohenstaufen II vann bruksprovet 2008 och tävlades efter det framgångsrikt med bland annat vinst i fyraårs- och femårschampionatet samt i Champion of the Winners i Globen med Minna Telde. Han vann även sjuårschampionatet på Flyinge med Jan Brink i sadeln.

Hingsten såldes 2012 till Jans elev, norska Camilla Christensen, som har haft en framgångsrik young rider-karriär med honom.

– Det är en helt fantastisk häst som leter efter en ny ägare. Nuvarande ägaren ska plugga i New York och fokusera på skolan, berättar Eva Stub Fischer, som har uppdraget att sälja hingsten.

Enligt sajten Eurodressage ligger han i priskategorin 300.000 till 400.000 euro.


Just nu befinner sig hästen hos svenska Elin Aspnäs för tävling och försäljning.







15 Okt 2014


Flyinge


Frihetsdressyr i Flyinge


Det bugas, bockas och sitts på Flyinge. Den här gången är det inte den tvåbenta personalstyrkan utan den fyrbenta. 22 November ska flera av skolhästarna uppträda under Flyingeshowen.

- Det kan bli den bästa uppvisningen vi någonsin gjort på Flyinge, säger Bo Jenå, show director.


Från Flyinge:

Valacken Don Charmero är den stora stjärnan. Han har tidigare uppträtt såväl i Tyskland som i Scandinavium och i Kungsträdgården i Stockholm. Påläggskalvarna är Rooster, Lord Lexington och Lauries Gift. Publikfavoriter tror man däremot att de mindre inlånade stjärnorna blir.


- De är otroligt lättlärda. Mest hela tiden står de med munnarna öppna för att få godis och de är otroligt kvicka på att bjuda på sig själva, säger Bo Jenå.

Totalt kommer cirka tio av Flyinge skolhästar att uppträda. De har tränats av Bo Jenå som har fått hjälp med finslipningen av amerikanen Kim Barteau .


- Att lära en häst de här tricken kräver en hel del tid och jag är ute flera gånger om dagen men kanske bara fem minuter åt gången.


Att lära hästar sitta, buga och stå på scen är inte nytt på Flyinge. På 60 och 70-talet visade man upp hingstarnas goda temperament på det här viset, en av dem var till exempel Immer.


- Det är roligt att kunna få liv i de gamla traditionerna men vi vill också visa upp hur bred utbildning våra hästar faktiskt har, de kan inte bara bli ridna, alla tömkörs, flera blir körda och nu detta med frihetsdressyr. Våra elever får också se hur de tränas, säger Bo Jenå.


Förutom Flyinges egna nummer blir också flera gästnummer i showen, totalt mellan 6-7 nummer. Direkt efter blir det H&M show samt finalen av Swedish Riders Trophy.


- Jag vill inte avslöja allt för mycket nu men har man saknat Flyingedagarna så kommer man inte bli besviken. Det blir ett kortare men mer kvalitativt program med något som alla kan tycka om, säger Bo Jenå hemlighetsfullt.







14 Okt 2014


Henrik von Eckermann höll clinic i Vingåker


Vingåkers Ryttarförening har firat stora triumfer de senaste dagarna.I fredags fick ridklubben Årets Friskvårdspris i Flens kommun.

På måndagen bjöd klubben på träning för svenske hjälten från Barcelona, Henrik von Eckermann.


Från SvRF:

Det var fullsatt i det stora ridhuset på Tärnö, där Maria af Jochnick, åter satt igång hästverksamhet. Maria i hästkretsar mest känd under flicknamnet Sundberg red ju i det svenska landslaget innan en ryggskada satte stopp.

Det är utöver Viingåkers Ryttarförening en trio starka tjejer som svarade för arrangemanget.

Hannah Larsson, själv ryttare idag företagare i Flen och Catharina Frändberg, som också har arbetat ideellt för att skapa bra träning för  ungdomar gjorde kvällen möjlig.


- Vi siktade högt och det var ju otroligt roligt att få hit Henrik. Inte minst efter framgångarna i Barcelona, sa Catharina Frändberg och fick medhåll av Maria och Hannah.

Efter de tre träningsgrupperna med ryttare i olika åldrar red Henrik själv två hästar och förklarade hur han arbetar till vardags.

- Det var en härlig helg, sa Henrik med ett brett leende nöär han fick frågan om Barcelona och de svenska framgångarna i finalen av Furusiyya FEI Nations Cup.






14 Okt 2014


Tävlingsreglemente ändringar 2015



Nu kan du ta del av ändringarna i 2015-2016 års Tävlingsreglemente, TR. Dessa börjar gälla 1 januari 2015. De nya TR kommer att kunna laddas hem i pdf-format på www.ridsport.se och kommer även att finnas i tryckt version.


Från SvRF:

Redan nu finns de TR-ändringar som kommer i TR 2015 att ta del av. Ändringarna finns samlade per TR i de dokument som är publicerade i högerkanten på den här sidan. Revideringen av TR påbörjades redan 2012 hos Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion. I denna omarbetning av TR har alla haft en möjlighet att vara delaktiga.

Under 2012 inleddes ett förarbete. Under 2013 hade alla intresserade möjligheter att komma med förslag och synpunkter.


Våren 2014 var förslagen ute på remiss och nu har TR-nämnderna fastställt de nio TR som kommer att börja gälla 1 januari 2015.


Det har varit en process som lett fram till förändringar i TR som syftar till att stärka svensk ridsport.

Många ändringar i TR har fokuserat på ett ökat djurskydd och en ökad säkerhet för både hästar och ryttare.

Dessutom har en grundläggande tanke varit att förenkla regelverket så att tävlandet blir enklare för såväl arrangörer som aktiva.


Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion, kommittéer och TR-ansvariga riktar ett tack till alla som på olika sätt hjälpt till i framtagandet av detta helt omarbetade TR i denna öppna process. Alla de enkätsvar från många medlemmar som kom in i våras har noggrant studerats och synpunkterna vägts in. ”Dessa synpunkter har sedan varit ute på remiss för att formas till denna slutliga version som nu är fastställd.


På Svenska Ridsportförbundets webbplats finns alla ändringar.






7 Okt 2014


Christoph Hess


Christoph Hess ger clinic i Strömsholm


Christoph Hess är välkänd och uppskattad världen över, han har under flera år varit en av huvuddomarna under Bundeschampionaten, varit delaktig i World Dressage Masters och är utbildningschef på Tyska Ridsportförbundet. 6 december ger han en clinic i Strömsholm på temat "Happy athletes".

Från Strömsholm:

Under clinicen kommer några av Strömsholms välkända profiler att delta med såväl unghästar som hästar i absolut världsklass. Emilie Nyreröd deltar med en av sina framgångsrika unghästar samt sin Grand Prix häst Miata, som hon tillsammans vunnit Lövsta Future Challenge och har internationella placeringar tom Grand Prixklasser med. Ridskolan Strömsholms Stallmästare och landslagsryttaren, Jens Fredricson, deltar också med en av sina yngre talangfulla hästar. I uppställningen av ekipage hittar vi också två av landets bästa juniorer, Filip Ågren, som var med och tog lagguld i Ungdoms-OS i hoppning i år, samt junioren, Emelie Aldenfalk, som själv utbildat sin häst, Winton, upp till vinster i Intermediaire.


Under clinicen rider alltså både hopp- och dressyrryttare på olika nivå dressyr med ett gemensamt mål - hästar i harmoni och balans med sin ryttare. Vilket är vad ”happy athletes” står för.


- För mig som hoppryttare är jag mycket mån om dressyrarbetet och att hästarna ska vara väl framme på båda tyglarna, genom kroppen och ha en hög ridbarhet. Med min kärlek till hästar främjar jag varje dag att mina och mina elevers hästar är intresserade av att arbeta tillsammans med oss och vara ”happy athletes” på vägen, säger Jens Fredricson, stallmästare på Ridskolan Strömsholm


Clinicen pågår den 6 december, kl. 13-16 i Röda Ridhuset på Ridskolan Strömsholm. Clinicen hålls på engelska och vänder sig till alla de som är måna om att ha och vara ”happy athletes” i ridsporten, oavsett huvudgren vid tävling.






6 Okt 2014


Hopphästauktion


Swedish Select Horse Sales arrangerade för nionde året i rad Sveriges enda hopphästauktion. Auktionen hölls precis som tidigare år under Avelschampionatet i Flyinge inför fullsatta läktare.


Under lördagens auktion såldes totalt 29 hästar av de 31 som visades, för sammanlagt 5 240 000 kronor. Royne Zetterman höll publiken och köparna på tårna, ibland gick det riktigt snabb när två intressenter verkligen bestämt sig för att de skulle köpa hästen.

Snittpris per häst när kvällen var över blev 180 690 kronor.


Cincinatti T, vars mor är ett selektionssto, såldes för 350.000 kronor. Hennes mormor är A-premierad och har syskon som gått 1,60-hoppning. Ur mödernelinjen kommer även Lauren Houghs Ohlala, samt många diplom- och svårklasshästar. Bland annat Maria Gretzers Zaara och Zixten. Cincinatti T:s far Cardento har placerat sig i EM, VM och OS. Cincinnatti T:s morfar Landor S har gått i topp i Bundeschampionat och har segrar i svår hoppning.







6 Okt 2014


Jimmy Takter


Ny storslam för Jimmy Takter


Jimmy Takter har staplat storsegrar under 2014 och tog hem båda avdelningarna av anrika Kentucky Futurity på söndagen.


Ett stall i särklass. Jimmy Takter totaldominerade de båda avdelningarna av Kentucky Futurity.

- Jag är väldigt stolt över mitt team och mina hästar, sade Nordamerikas treåringskung.

Hambletonianvinnaren Trixton må ha lagt tävlingsskorna på hyllan. Det hindrar inte Jimmy Takter från att fortsätta sin dammsugning av treåringsloppen i Nordamerika.

Shake It Cerry utklassade sina konkurrenter i stoavdelningen medan stallkamraterna Nuncio och Father Patrick utkämpade en episk duell i Kentucky Futurity på The Red Mile i Lexington.

När Sebastian K. åkte dit i ”snabbloppet” klev två andra svenskägda hästar fram under årets stora travdag i Kentucky.

Shake It Cerry övertog ledningen kilometern från mål och brisade ifrån sina kullsystrar på 1.09,8/1 609 meter autostart för Ron Pierce.

- Hon är så bra nu. Ron sa att han hade sekunder sparade i henne, mös Jimmy Takter som i nästan andetag utnämnde Father Patrick till ”landets bästa häst”.

Revansch för Nuncio

Men den här gången fick enomenet som förutom galoppmissen i Hambletonian varit kullens kung sträcka vapen.

Nuncio har stått i skuggan av sina stallkamrater hela säsongen, men den här gången hade ”den evige tvåan” tydligen bestämt sig för att ta rampljuset.

Körande John Campbell drog friskt i ledningen med Father Patrick klistrad i rygg. Den senare lyftes ut dryga 500 meter före mål och kopplade snabbt grepp, men istället för den vanliga ordningsföljden så kämpade sig Nuncio tillbaka.

- Jag trodde att Father Patrick skulle gå förbi oss, men min häst bara krigade och fightade ner honom, berömde Campbell som tog sin sjunde seger i loppet som körts sedan 1893.

- Nuncio har jagat Father Patrick hela året och varje häst blir slagen. Även om jag är lite besviken på Patrick så förtjänade Nuncio vinsten, summerade Takter.

Segertiden för Nuncio, som ägs av svenske travtränaren Stefan Melander, blev 1.09,3.

De totala prispengarna för Takters trio blev nästan tre miljoner kronor.

Dagens snabbaste travare blev emellertid Jonas Czernysons Mistery Woman som tog hem stoavdelningen av Allerage Farm på 1.09,0, världsrekord för fyraåriga ston.







29 sept 2014


Flyinge Indoor


Besökarna lär inte känna igen sig. Det blir mässa, show à la kortversion av Flyingedagarna och hoppning på absolut högsta nivå. I går släpptes biljetterna till Flyinge Indoor, med final i både Volkswagen Grand Prix och i Swedish Riders Trophy.


Från Flyinge:

Förra året var det helt fullt när Sveriges elitryttare med Rolf-Göran Bengtsson i spetsen samlades i Flyinge för att göra upp i Volkswagen Grand Prix. I år har tävlingarna utökats till att även innehålla finalen av Swedish Riders Trophy på lördagen. Det blir en betydligt publikvänligare dag än tidigare år.


– Det sportsliga går inte att toppa från förra året men vi vill ge besökarna och sponsorerna mervärde, därför har vi satsar på inramningen, säger Anna Nyström, marknadsansvarig på Flyinge.


Den stora nyheten är en återvändare. Flyingedagarna har många frågat efter under de två åren då föreställningen haft paus. Det kommer nu inbakat i lördagen och även om showen är kortare än de traditionella Flyingedagarna så håller programmet väl så hög kvalité. Det ser förbundskapten Bo Jenå till.


– Det blir dressyr på allra högsta nivå, gästuppträdande från vänner i Tyskland och så klart en och annan fartfylld överraskning, lovar Jenå hemlighetsfullt.


Ett stort tält som kommer att innehålla en hästmässa byggs upp längs med Stora Ridhuset. Där finns det möjlighet för publiken att inhandla sina julklappar och under lördagen och söndagen pågår en julmarknad i Flyinges hovslagares smedja.


– Förra året var ryttarna imponerade och tyckte att vi höll internationell status på tävlingarna, i år vill vi att publiken är lika begeistrade när de åker härifrån, säger Marianne Lilja Wittbom, VD på Flyinge.


Biljetter till onsdagen med finalen av Volkswagen Grand Prix och till lördagen med Flyinge Show, H&M Show och Finalen av Swedish Riders Trophy kan du köpa här.


Tidsprogram:

Tisdag 18 november: Uppvärmningsklasser Volkswagen Grand Prix

Onsdag 19 november: Final Volkswagen Grand Prix

Torsdag 20 november: Vilodag

Fredag 21 november: Uppvärmningsklasser Swedish Riders Trophy

Lördag 22 november: Flyinge Show H&M Show Final Swedish Riders Trophy*

Söndag 23 november: Flyinge Grand Prix







29 sept 2014


Kyra Kyrklund clinic Billdal


18 januari håller Kyra Kyrklund clinic i Billdal. Biljettsläpp, 500 kr, 1 oktober.


Från Billdals RK:

18 januari kommer världsstjärnan Kyra Kyrklund till Billdal och håller clinic. Hon har förmågan att plocka ut de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Hon har en förståelse för både häst, ryttare och deras samspel som ekipage. Hon gör dressyren begriplig och spännande även för publiken.

Få ryttare har utbildat så många hästar till internationell Grand Prixdressyr. Alla hästar och ryttare utbildas efter samma system och många av eleverna hon tränat har lyckats fantastiskt bra. En av dem är Marina Mattsson.


Kyra har deltagit i 6 OS, 4 VM, 6 WC-finaler och 6 EM. Hennes främsta meriter är ett VM-silver 1990 i  samt seger i världscupen i dressyr 1991 – båda med Matador.


Start klockan 10, mer info om clinicen samt hur du bokar biljetter hittar du på www.billdalsridklubb.com


Biljettsläpp den 1 oktober via Equipe.

Pris 500 kr.






14 sept 2014


Ny Hemsida


Välkommen till vår nya hemsida! Vi lanserar nu vår nya hemsida som vi jobbat ganska intensivt med ett tag.  Det är absolut inte färdigt men vi kommit så långt att vi nu kan ersätta den gamla. Vi kommer givetvis att fortsätta att bygga ut och utveckla sidan. Vi har moderniserat och gjort en renare design för att göra det enklare för dig att hitta information om våra  tjänster och verksamheter.  Vi tar tacksamt emot Era synpunkter och förslag så att vi kan fortsätta att utveckla hemsidan.







14 sept 2014


Elitfölauktion


Årets Elitfölauktion i Flyinge hade verkligen det allra bästa att visa upp. Det högsta priset stod Ampère-sonen Kordoba for U för, han gick för hela 600 000 kronor. Den unga hingsten såldes enligt uppgift från ASVH till USA.


Även flera av de andra fölen gick för höga summor. Déjà vu SD till exempel, också med Ampere som pappa, gick för 200 000 kronor. Snittpriset på sålda hoppföl blev 74 000 kr och gångartsfölen hamnade på 134 000 kr



Sålda föl Fölnamn /  Härstamning / Ägare

1 Kordoba for U (SWB) e. Ampere u. Celannie - Jazz Ugglarps Gård AB

600000 kr inropad av Jan Brink


2 James Bond OC (SWB) e. Zirocco Blue u. Alure - Accord II OC Stables AB

55000 kr, inropad från södra läktaren


3 K-Crystal Princess (SWB)  e. Fürstenball u. K-Diamond (SWB) - Metall Helen Carlsson & Paul Gustavsson

65000 kr, inropad från södra läktaren, återköp av uppfödaren


4 Lumière (SWB) e. Floricello u. Giovanna (23) (SWB) - Gigolo (SWB) Rosenlunds gård

65000 kr, inropad av Anna Zibrandtsen


5 Prinz Dart (SWB) e. Diador u Comtesse (71) (SWB) - Calino Yvonne Persson, Skönadals Farm

35000 kr, , återköp av uppfödaren,


6 Fiorenza (SWB) e. Floricello u. Zarasai G E P - Negro Camilla Persson

90000 kr


7 Déjà vu SD (SWB) e. Ampere u. Daphne (55) (SWB) - De Niro Stall Damino HB

200000 kr


8 Blue Centen F (SWB) e. Jos van d'Adbdijhoeve u. Penny D - Mr Blue Eva Gudmundsson

80000 kr


9 Watson (SWB) e. Ampere u. Cruella de Ville (23) (SWB) - Donnerfly Christel Skogh

70000 kr


10 Knockout for U (SWB) e. Ampere u. Evita for U (SWB) - Bocelli (SWB) Ugglarps gård AB

60000 kr


11 Arrogannt HS (SWB) e. Durrant u. Alicia (SWB) - Algot (SWB) Annette & Pether Karlsson

60000 kr


12 Filip F (SWB) e. Zaladin MI u. Florencia - Florencio I Eva Gudmundsson

40000 kr


13 Dream Way (SWB) e. Dream Boy u. Wayana 032 - Weltmeyer Eriksbergs Stuteri

70000 kr, återköp av uppfödaren


14 Dicon Blue (SWB) e. Diarado u. Con Cett (F.4) (SWB) - Cardento Amalienlund

135000 kr, nytt rekord för hoppföl till uppfödaren Hannah Torganders glädje.


15 Fortis (SWB) e. Fürstenball u. Karamelle (SWB) - Blue Hors Don Romantic Lennart Nyström Hästuppfödning

80000 kr


16 Zaphire (SWB) e. Blue Hors Zack u. Wahida - Wolkenstein II Pia Axelsson

60000 kr


17 Justin (SWB) e. Armani Code u. Pangea (SWB) - Robin Z Fredrik Linell

90000 kr


18 Caol Ila (SWB) e. Bretton Woods u. Pacha's Dalwhinnie (SWB) - Danone Mats & Lotta Hansson

45000 kr


19 Knightley for U (SWB) e. Zuidenwind u. Emmy for U - Sir Donnerhall Ugglarp gård AB

70000 kr


20 Amperillo MW (SWB) e. Ampere u. Ganja MW (SWB) - Dionysos Maria Winberg

340000 kr för fölet uppfött av Ridsports krönikör Maria Winberg.


21 Dagny VT (SWB) e. Durrant u. Boloma Paulowna - Verdi Maria Larsson

70000 kr


22 Wild Wittra (SWB) e. Sir Donnerhall II - Wild Wilma (SWB) - Warsteiner Matts Dahlén & Stina Wahlström

45000 kr


23 Ever Carneo F (SWB) e. Everdale u Stella Carnea - San Amour Eva Gudmundsson

40000 kr


24 Björn Borg SG (SWB) e. Canvas Plus u. Vero Moda SG - Careful Marleen Rosenquist

55000 kr


25 Faraday Vena (SWB) e. Floricello u. Zinfandel Vena (SWB) - Belissimo M Vena Dressyrcenter

170000 kr, såld till Per Skjaerbaek på Priess Stuteri Danmark


26 Axwell ASA (SWB) e. Floricello u. Aylence T (23) (SWB) - Oramé ASA Dressage Stable

110000 kr


27 Dashing (SWB) e. Diamantino VDL u. Anneliek - Emilion Sophie Hedberg

70000 kr


28 AC Cinemon (SWB) e. Armani Code u. Lena - Last Man Standing Hannetorp Gård AB

55000


29 Chakira (SWB) e. Floricello u. Cenitha TH (36) (SWB) - Rubinroth Christel Skogh

55000 kr


30 Black Pearl (SWB) e. Ampere u. Welttänzerin - De Niro Monica Müller

70000 kr


31 Bellemare (SWB)  e. Bordeaux - Sienna (SWB) - Sir Donnerhall Jan Andersson

240000 kr såld till Anna Zibrandtsen i Danmark.







6 sept 2014


 Hästappen


I dagarna lanseras Hästappen. Att dela med sig av information till medryttare, tränare eller kompisen har varit en bökig process – fram tills nu.

Från Hästappen:

Vid demonstrationen under Falsterboveckan i juli stod det klart att Hästappen är både efterlängtad och uni.

– Alla från tioåriga Kalle till 85-åriga Asta ville ladda ner appen på en gång. Potentiella samarbetspartners konstaterade ”ni har ju nästan uppfunnit hjulet”, säger Ola Fridenborg på Appreal som står bakom konceptet.

– Trots att ridsporten har över en halv miljon utövare såfinns nu bara denna app som erbjuder en helhetslösning för alla hästintresserade. Hästappens syfte är att förenkla hanteringen av hästuppgifter, men framför allt ska den öka kunskapen om hästskötsel, säger Lea Johansson på Appreal.

Den senaste vaccinationen och tävlingsresultatet fylls enkelt i för varje häst. I hästdagboken kan tankar och bilder delas med hästskötaren, tränaren eller med dina vänner. Bjud in dina hästkompisar till nästa stallmöte eller dela kalender med mamma och pappa. Hästappenär portalen som tar dig till hästnyheter, Tävlingsdatabasen (TDB), ger dig unika erbjudanden eller vad sägs om GPS-funktioner som gör uteritten säkrare? Hästappenär gratis och kan nu laddas ner för IOS och Android.

Idén kommer från en norrbottnisk entreprenörsduo som valt att samarbeta med seriösa aktörer och appen baseras på beprövad kunskap.

– Det här är bara början. Vi släpper snart appen även internationellt och har redan hittat nya samarbetspartners för att kunna utveckla fler versioner inom andra segment. Appens tekniklösningar öppnar för nya samarbeten med allt från evenemangsarrangörer till idrotter och andra segment, säger Ola Fridenborg på Appreal.

Om Hästappen

Appreal äger konceptet och Lena Furberg har illustrerat. Appen gör det enkelt att dela flera funktioner mellan användare, exempelvis kalendrar, kontakter och hästdagbok. Användaren kan dessutom skapa egna genvägar.


Om Appreal

Appreal är ett Piteåbaserat konsult- och utvecklingsföretag med fokus på affärsutveckling.

Lea Johansson har över 20 års erfarenhet av hästbranschens olika områden. I dag är hon lärare på Grans Naturbruksgymnasium, flitigt anlitad ridlärare och nationell APL-utvecklare på Skolverket.

Ola Fridenborg är civilekonom, har tidigare utvecklat flera företag och varit verksam i olikachefpositioner i en rad olika företagskonstellationer