Utbilda häst

Utbilda hästar


Utbildning av häst


Det är en stor ära att få utbilda ett föl till en hållbar och trevlig ridhäst. Det är en väldigt rolig resa. Man kommer varandra nära och får ömsesidig respekt. Min filosofi i utbildningen baseras på ett samarbete med hästen och inte bara lydnad. Grundtanken är att först få hästens förtroende och lära den de olika dressyrrörelserna.  När hästen är musklad och stark har du en häst med framåtbjudning. Du har också en häst som är smidig, lösgjord och som med stort självförtroende lyssnar och litar på dig. Se dig själv som en personlig tränare för din häst. Försök att få hästen att ta i lite extra, men inte mer än att du har hästen med dig.

 

 

Allmänna utbildningsråd av häst

 

För att hästen ska hålla för ridning krävs det av dig som utbildare att varsamt hantera hästen, samtidigt som du arbetar för att hästen skall bli stark. Känn igenom den regelbundet på extremiteter och muskler samtidigt som du läser av hur hästen mår psykiskt. Vila hästen vid tillväxtperioder. Man ska ta hänsyn till olika rasers utveckling. Det är stor skillnad på ett fullblod och ett kallblod. Ett fullblod utvecklas snabbare än ett kallblod både psykiskt och fysiskt. 

 

Det viktigaste i början av utbildningen är att få hästen lugn, trygg och samarbetsvillig. Var alltid konsekvent och använd bara ett ord i taget som alltid ska betyda samma sak. När du lär in en ny rörelse får hästen inte spänna sig. Det är svårt att bli av med spänningen som sen kommer att följa den rörelsen. Viktigt är att vara uppmärksam och lära sig att läsa av hästens kommunikation med dig.  När hästen känner att den kan få kontakt med dig underlättar det samarbetet. Hästen ska även lära sig ditt språk och dina tecken för att bli lyhörd för dina önskningar. Eftersom hästen är ett flyktdjur är det viktigt att den känner sig trygg med dig.

 

Var inte för ”försiktig” med hästen. Unghästen ska lära sig att ta konsekvensen av sitt handlande. Bli inte förskräckt om det händer saker vid hanteringen av den unga hästen. Det är bättre att det händer saker när hästen är ung, som exempelvis att trassla in sig i longerlinan, bocka så den går omkull, stegra sig och gå över. Det blir otrevligt för hästen som förhoppningsvis inte gör om det alltför många gånger. För det mesta klarar hästen sig utan att göra sig illa, eftersom den fortfarande är mjuk i kroppen.  När hästen blir äldre och stelare kan liknande händelser få allvarligare konsekvenser både för dig och för hästen.

 

Undvik om möjligt täcke på hästen. Hårremmen ska luftas och reglera sig efter väder som är naturligt för ett djur som är skapt för att vistas ute. Täcke använder du endast för skydd mot besvärande insekter och vid mycket dåligt väder. Även benskydd är onödigt att använda. Undantag är om benställningen är inkorrekt och hästen slår på sig eller om den löshoppas. Rid hästen i avvägt tempo och i balans så slår den inte på sig. Skulle den göra det när den är ung och oskodd gör det inte så mycket, som när den sen blir skodd. Hagen som hästarna går i ska bestå av kuperad mark, stenigt och gropigt så att hästen själv lär sig att vara försiktig med var den sätter ner hovarna.

 

 

Fölet

 

Det viktigaste för ett föl är att umgås i flock med andra hästar, gärna i olika åldrar.  De vuxna hästarna uppfostrar fölet till en häst. Var aktsam om det går ett sto med hög rang i hagen som inte har ett eget föl. Hon kan stjäla fölet från mamman. Fölet blir då utan mat och kan i värsta fall svälta ihjäl om man inte upptäcker det i tid.

 

Vid träning av föl är grundprincipen att man ska arbeta mycket korta stunder. I den dagliga kontakten med fölet ska man vara tydlig och konsekvent. Fölet blir då tryggt och gör vad du ber den om. Att borsta och pyssla med fölet skapar närhet och kontakt. När man leder ett föl kan man gärna stanna till ibland. Fölet ska då göra likadant. Fölet ska kunna gå vid din sida men inte för nära. Låt det vara någon halvmeter mellan er. Träna redan nu på att hästen ska bli självständig.  Gå ut på upptäcktsfärder tillsammans med fölet. Om fölet blir oroligt lägg din hand över manken, precis som mamman gör med sin mule för att lugna fölet. Att kunna stå uppbunden i gången korta stunder och lyfta hovarna är det som krävs i lydnad.

 

 

Ettåringen

 

Även för ettåringen är det viktigast att få umgås i flock med andra unghästar. Hästen ska stå på stall så lite som möjligt. Den ska gå i kuperade hagar för att bli säker på foten. Fortsätt dessutom med promenader för att etablera samarbetet. Fortfarande ska hästen inte gå för nära dig utan självständigt gå fram. Om hästen blir osäker stötta den. Annars är det viktigt att man tar tid på sig och låter hästen få titta och lyssna på allt nytt.

 

 

Miljöträning

 

Nu kan man börja med träning i olika miljöer och låta hästen komma i kontakt med ”otäcka” föremål, såsom paraplyer, bilar och saker som låter. Själv brukar jag utnyttja hästens reflexmässiga tuggbehov vid otrygghet med att ge den godis, dock ej socker. Att låta den beta bredvid den undersökta otäcka saken avdramatiserar man det hela. När hästen sänker huvudet sänker den även garden för flykt. Låt det bli en vana att sänka hästens huvud när du vill att den ska bli lugn. Du har kommit långt när hästen själv kommer på att sänka huvudet i situationer när det blir ”otäckt”. Den upptäcker att den mår bättre då. När hästen sänker huvudet minskar produktionen av adrenalin (stresshormon) och den känner sig lugn. När den har huvudet högt ökar adrenalinhalten för att den ska kunna fly. När du rider hästen i lång och låg form utnyttjar du detta.

 

 

Tömkörning

 

Enkel tömkörning är bra att träna redan nu. Börja med att vänja hästen med att ha en vojlock på ryggen i boxen. När det går bra lägger du på en tömkörningsgjord. Var försiktig och spänn gjorden i omgångar, lite åt gången och iaktta vad hästen tycker.

 

Du bör helst ha en medhjälpare i början och använd ridbana eller annan inhägnat område. Träna aldrig i hästens hage. Där har den sin vila. Led hästen i träns och grimskaft. Håll en töm i den andra handen. En medhjälpare håller i den andra änden av tömmen och går snett bakom hästen.  Av säkerhetsskäl bör man ha delade tömmar. När man tömkör på volt är det bättre att tömmarna sitter ihop.   Låt tömmen beröra hästen på olika ställen, även långt ner på benen. Gör samma sak på båda sidor och när det fungerar kan du fästa tömmarna i bettringarna. Låt nu medhjälparen gå framme vid hästen som stöd för att sedan långsamt dra sig undan.

 

Hästen har lärt sig dina kommandoord när du arbetat för hand. Använd dig av dem. Säg t.ex. haaaalt när du vill att hästen ska stanna på ett korrekt sätt med bakbenen under sig. Säger du halt abrupt stannar hästen för snabbt och ofta med frambenen. Använd tömmarna och eventuellt körspö, som hästen också ska acceptera utan att bli orolig. Det brukar bara ta några pass så kan du köra själv på volter och rakt fram. Var konsekvent med arbetet, skapa trygghetszoner där hästen känner igen sig vad den ska göra. Lägg t.ex. det jobbiga arbetet på långsidorna. Om du alltid vilar på kortsidorna känner sig hästen trygg där. Hästen förstår hur arbetet är upplagt. Man kan då kräva lite mer eftersom det kommer vila på bestämd plats efter jobb. Det är en bra strategi att använda sig av. Bra är att göra tre upprepningar av rörelserna, exempelvis tre långsidor av någon skola, tre galoppfattningar osv.  Den lär sig snabbt räkna till tre. När den är trygg med sitt jobb får du sen de bästa rörelserna på kortsidan där den känner sig som mest lösgjord.

 

När du känner dig säker med tömkörning på ridbana tömkör gärna ute i skogen och på vägar där du brukar promenera med hästen. Detta stärker ytterligare framåtbjudningen och självkänslan hos hästen. Använd naturen för att svänga hästen runt träd eller stenar. Lär hästen att alltid stanna innan ni går ut på en väg. Om hästen skulle bli rädd och skena en dag kommer den att tänka till innan den rusar ut på en trafikerad väg. Gör aldrig avkall på denna vana. Kör även förbi uppfarten till stallet på vägen hem så att du känner att du har kontrollen.

 

 

Löshoppning

 

Löshoppa hästen från ettårsåldern. Nu är det viktigt att använda senskydd. Hästen kanske busar och det är lätt att få ett slag på en sena. Bygg hinder allteftersom hästen utvecklas. I början är det bra att ha hästen i lina för att kunna kontrollera tempo och gångart. Börja med att värma upp hästen i skritt och led den över en bom på marken. Longera över bommen. Longera sen över ett lågt hinder. Låt hästen skritta och trava över cavalettibommar. Hästen kan sen travhoppa ett eller två hinder på volten. När det fungerar kan man gå över till galopp på ett hinder. När hästen förstår och lärt sig tycka om att hoppa kan man bygga hinder på en inhägnad ridbana och låta hästen löshoppa. Ställ dig själv i mitten med en longerpisk som en förlängd arm. Dirigera hästen med ditt kroppsspråk och röst. Förhoppningsvis har du även nu kontroll på tempo och gångart.  Hoppa aldrig många hinder. Hästen får inte bli trött utan ska bara lära sig tekniken och lära sig att tycka om att hoppa. Kalla in hästen till dig när den gjort något bra och ge den godis. Led alltid hästen efteråt tills den är lugn och inte svettas.

 

 

Lastträning

 

Redan med fölet  är det bra att lasta och transportera den mellan olika hagar. Att bli lastad och att åka transport ska bli en självklarhet.  Hästen litar på dig och gör som du säger eftersom du tränat den sen den var föl. Du får absolut inte ens tänka tanken att det kan vara otäckt att lasta en häst. Det gäller även den vuxna hästen. Om du själv är osäker på att transportera hästar bör du anlita någon som är van och inte brukar ha problem med lastning. Det gäller att inte gör någon stor affär av det. Att ha en krubba i trailern med lite godis i uppskattas av hästen. I början kan du ha en van häst med som sällskap eller en unghäst. Ganska snart ska du sen köra hästen själv. Det viktigaste är att köra mjukt. Kryp igång när du startar och stanna försiktigt. Kör extremt sakta i svängar. Hästen vet ju inte att du ska svänga och kan inte göra sig beredd att balansera. Det är bara på raksträckor man kan köra på. Var även försiktig på grusvägar när det smäller upp stenar under transporten och när det är gropigt.

 

 

Enkla dressyrövningar

 

Nu kan du börja med enkla övningar för hand. Har du tillgång till ridbana är det lämpligt att hålla till på den. Använd träns på hästen när den ska arbeta. Låt hästen stå med bett i munnen några gånger i boxen för att vänja sig vid att bett är trevligt att tugga och suga på. Längre fram i utbildningen ska hästen söka kontakt med bettet.  En viktig övning för smidigheten är att låta hästen gå böjd på en liten volt. Se till att det inre bakbenet trampar under hästen. Det räcker med något varv åt båda hållen när det fungerar. Den här övningen ska du hädanefter alltid göra innan du börjar arbeta hästen. Den blir avspänd och du kan även kontrollera statusen på hästen. Du ser om det finns några spänningar och om hästen är stel. Det ultimata är att hästen böjer och sänker sin hals och tuggar mjukt på bettet. När du böjer hästen till höger skjuter den ofta ut vänster bog och böjer sig bara i halsen. Dra då fram huvudet så att hela utsidan bildar en böjd linje.

 

En styrkeövning du ska börja med är att lära hästen att stanna och starta med bakbenen. Du ska vara en förebild för hästen. Börja gå med belastning på dina hälar. Hästen får inte dra sig igång på frambenen. Gå bredvid hästen, variera din steglängd och stanna ibland. Innan du stannar ska du korta stegen först för att förbereda en bra halt för hästen. Låt hästen vara din spegelbild.  Du kan introducera volter och öppna. Hästen kan redan nu också lära sig att söka sig nedåt framåt. Du visar med din kropp och hästen gör som du. Använd även rösten, säg vad du gör och använd alltid samma ord. Gör övningarna i bara några minuter. Det brukar vara jobbigt mentalt för hästen. Dessa små övningar i smidighet och styrketräning ska följa hästen länge. Innan du sitter upp på den unga hästen bör du alltid kontrollera att du har kontakt med hästen från marken och att den lyssnar på dig. Använd dig då av övningarna.

 

 

Tvååringen

 

Hästen bör gå på bete och vara ledig under sommaren, gärna med jämnåriga hästar. Ston leker inte lika mycket som valacker, men tränar sig ändå på att skapa sig en identitet i flocken, som i sin tur senare präglar hennes föl. När du tränar hästen kan du nu hålla på lite längre stunder. Läs av hästen och sluta innan den tröttnar. Promenaderna i skogen och miljöträningen fortsätter och är alltid bra som omväxling.

 

 

Tömkörning

 

På ridbanan kan du tömköra på volter och i alla gångarter. Öka och minska volten, jobba med övergångar, kör i skänkelvikning, öppna och så småningom när det fungerar även i sluta. Du kan lägga till en styrketräning som utvecklar ryggmusklerna; gå tre steg, gör halt, gå tre steg, gör halt osv. Här kan du ibland lägga till någon ryggning. Detta moment är jobbigare än man tror, samtidigt som det är en mycket bra övning om man behöver ha hästens uppmärksamhet. Du kan t.ex. använda dig av den då hästen ska gå ut ur trailern lugnt och fint utan att rusa eller om hästen blir rädd för något. Även en stressad häst mår bra av denna övning. Fortsätt att tömköra mycket ute i skogen. Om hästen har blivit tuff och stark kan du koppla tömmarna genom bettringarna till gjorden som säkerhet.

 

 

Inkörning

 

När tömkörningen fungerar säkert är det dags för inkörning. Att köra in hästen är mycket bra men man måste ha fler personer som hjälper till. Om du kör in hästen kommer inridningen att bli lättare.

 

Låt en medhjälpare gå med en lös skakel nära hästen som ska lära sig att den låter när den skrapar i marken utan att vara farlig. Låt den sen nudda hästens sidor. Gör samma sak på den andra sidan. Tag hjälp av ytterligare en medhjälpare för att gå med en skakel på varje sida. Sätt inte fast skakeln utan dra ett snöre genom den och genom selringen. Se till att skakeln ligger an mot hästens bakben. När det fungerar sätt på en slana mellan skaklarna. Nu behövs en tredje medhjälpare för att hålla emot så det blir tyngd när hästen drar. Du måste vara helt säker på att allt detta fungerar innan du spänner för på riktigt. När man spänner för en häst ska man alltid göra det samtidigt på båda sidor. Tänk på att det är skillnad på att köra en rockard och en släde. En häst som är van vid rockard kan bli väldigt rädd när skaklarna på en släde nuddar hästen lågt ner på benen.

 

 

Inridning av häst

 

På banan kan man nu börja träna inför uppsittning. För hästar som är födda tidigt på året är det lämpligast att påbörja inridning under eftersommaren. De är ofta lite loja efter sommarbetet. Ta hjälp av en medhjälpare som hänger på hästen. Var inte försiktig! För oväsen, putta till hästen lite överallt. Viktigt är att hästen blir van vid att någon står bredvid på en pall. En del hästar kan bli rädda när man befinner sig ovanför deras huvud. Du kan till ex. stå på en pall bredvid hästen och knoppa manen. Hästen ska från början lära sig att stå still när du kräver det. Låt en medhjälpare hänga på hästen tillräckligt många gånger tills den är helt lugn.

 

Sitt upp, gärna från en pall, när det känns helt säkert. Sitt någon minut medan din medhjälpare håller i hästen och ger den lite godis. När det fungerar skrittar du med ledare. Låt det ta den tid det tar. Sluta med godis när det fungerar. När du ska börja rida självständigt, t.ex. på en större volt, låt en medhjälpare hålla hästen i en longerlina. Viktigt är att fästa longerlinan genom bettringen till ett spänne på sadeln. Det förhindrar hästen från att kunna bocka och dra iväg om den skulle få för sig något sådant.  Om medhjälparen drar i linan måste hästen böja på halsen. Det gör att den kommer av sig och kan varken bocka eller springa iväg. Är linan fäst direkt i bettringen kan ryttaren få linan på sig om hästen vänder och i värsta fall dra av ryttaren. Medhjälparen kan inte heller påverka hästen om den skulle börja bocka. När det känns säkert plocka bort linan, men ha gärna någon med dig när du rider den unga hästen.

 

 

Dressyrridning

 

Börja ditt ridpass på banan som ni alltid gjort med att arbeta hästen för hand. Lägg sen till själva ridningen.  Skritta hästen i volter, serpentiner, skänkelvikning osv. Använd din röst och vikthjälper enligt principen i centrerad ridning (artikel om centrerad ridning kommer senare). Var försiktig med dina underskänklar.  Hästen kommer att koncentrera sig på vad den ska göra och hålla sig lugn. Håll inte på mer än en kvart. Efter några veckor kan du börja trava. De flesta hästar kan behöva hjälp med balansen i höger varv med stöd på yttertygeln. Annars är det bra att redan nu träna hästens balans med att bära upp dig. Det är vikigt att du har en egen balans och är medveten om det. Nu har du ett facit med dig. Lita på att hästen gör vad den behöver göra för att bära upp dig.   

 

Viktigt är att du alltid börjar ditt ridpass med mycket skritt. Rid igenom alla rörelser. Speciellt unga hästar har ofta mycket stress i sig i början av ett ridpass. Det kan visa sig att den rör sig med korta snabba steg och att den inte lyssnar på dig.  Det är bättre att hästen blir lugn i huvudet  av skritten och lyssnar på dig än att du tröttar ut den med att trava runt på ridbanan.

 

Tvååringen behöver inte motioneras men kan ridas ut med en äldre häst som sällskap. Låt gärna den unga hästen få gå först. Den äldre hästen kan stötta om det behövs precis som du själv gjort tidigare. Glöm inte bort att du ska stanna innan du rider ut på en väg. Lägg handen på manken om du behöver lugna hästen. Låt hästen gå i låg form om den blir orolig. Tänk själv på att alltid andas med djupa lugna andetag för att få hästen att också andas lugnt.

 

Tvååringen ska inte arbeta för mycket under ryttare om den inte har starka ryggmuskler. Den ska endast lära sig de olika övningarna och acceptera en ryttare i sadeln. Tömkörning, promenader för hand och utveckling i hästflocken är fortfarande viktigast.

 

 

Treåringen

 

Ridning i naturen

 

Den treåriga hästen kan man kräva lite mer av. Nu kan man träna längre stunder. Viktigt är att träna senor och leder eftersom det tar flera år att få dem riktigt starka. Som jämförelse tar det bara några månader att träna upp muskler. Starka ligament är en förutsättning för att man ska kunna utnyttja musklerna.  Uppbyggnad och förstärkning av ligamenten sker bäst ute i naturen på olika underlag. Senorna stärks av skritt på hårt underlag, t.ex. asfalt men slits genom att gå för länge på mjukt underlag som t.ex. mulljord. Konditionsträning är viktigt för att stärka hästens hjärta och lungor, t.ex. intervallträning på bra underlag När hästen travar, glöm inte bort att du ska sitta lika länge på varje sittben. I galopp är det sviktande underlag som gäller och att ryttaren står i fältsits.

 

Klättra i skritt. När du går nerför en backe, gör halter som du sedan kan utveckla till halvhalter. Använd inte handen för att göra halter utan använd i stället westernstopp. Luta dig lite bakåt samtidigt som du distinkt drar fram hälarna. Hästen ska stanna då med bakbenen djupt under sig. Det blir då lika stärkande att gå nedför en backe som uppför. Så småningom utvecklar du det till halvhalter, som du alltid ska göra när du rider nedför.

Andra användbara tips är att träna hästarna att de kan gå ifrån varandra. En häst ska kunna skritta på lång tygel medan en annan häst travar eller galopperar förbi. Ni ska kunna rida på ett fält med långa avstånd mellan er. Rid förbi uppfarten till stallet ibland för att kontrollera att du har kontroll på hästen. Stanna alltid innan du rider ut på en väg. Om hästen skulle sticka för dig i framtiden kommer den att stanna och tänka till innan den rusar ut på vägen.

 

 

Tömkörning

 

Fortsätt med tömkörning några dagar i veckan. Nu kan du tänka lite mer ”samling”. På töm kan du alltid göra mer än vad du gör uppsutten. Det är lättare för hästen att utföra rörelserna när den inte har tyngden i sadeln. Du kan köra öppna i trav på ridbanans långsida men vila alltid på kortsidan i låg form i skritt eller trav.  Kör aldrig mer än tre långsidor i varje rörelse. Du kan göra fler igångsättningar, även från skritt till galopp. Arbeta korta men effektiva pass på banan. Lär hästen sluta, rygga och bakdelsvändningar samt att flytta bakdelen utåt men ställd i nacken inåt. Kontrollera alltid att hästen inte har några spänningar genom att böja halsen åt båda håll.

 

 

Löshoppning

 

Löshoppningen är bra konditionsträning och som fartlek. Nu kan du bygga fler hinder, gärna studshinder. Du kan hjälpa hästen med avstånd. Börja med en cavaletti på fem bommar. Ta bort den tredje bommen och lägg den som ett krysshinder på den sista bommen. Hästen ska komma in i trav men avsluta med ett hopp. Hoppa gärna lite diken. Det brukar de flesta hästar tycka är roligt samtidigt som det främjar framåtbjudningen.

 

 

Dressyrträning

 

Börja som vanligt alla pass med att skritta igenom rörelserna. Rid först några minuter med långa tyglar. När du arbetar i skritt är det viktigt att hästen får pendla med sin hals när du tagit tygelkontakt. Var följsam med din egen kropp i skritten så du få en rörlig skritt. Att alltid börja ett träningspass på detta sätt gör att du får en häst som är lösgjord, lyssnar och är mjuk i kroppen. Du får blod i de muskelgrupper som sen ska arbeta.

 

Det viktigaste är att hästen inte får för mycket press på sig när den ska lära sig nya saker. Alla rörelser kan hästen sedan den var ung. Nu kan du börja använda dig av dem för lösgörande och stärkande arbete. Uppmuntra alla nya framsteg med lite godis. Det behöver inte vara perfekt. Huvudsaken är att hästen tycker att det är roligt och gör sitt bästa. Det är viktigt att skapa en god stämning på dressyrbanan.

 

Hästen ska alltid vilja gå fram men i balans och i låg form. Använd dig av ledande tygeltag med innerhanden för att sänka hästen. Glöm inte bort att bakbenen i den låga formen aktivt ska arbeta under hästen. Tempot är mycket viktigt. Använd dig av din egen tyngdpunkt för att hålla rätt tempo, som ska vara långsamt med korta steg. Var rädd om hästens mun som ska förbli känslig. Om du har en halsring runt halsen kan du stoppa  hästen med den. Men, hästen ska också kunna stanna när du tar ett tygeltag och gå igång direkt med sina bakben vid en skänkelhjälp. Använd dina underskänklar med fjädrande fotleder. Kläm dig aldrig fast med benen. Använd dig av centrerad ridning, (se kommande artikel). Med hjälp av den metoden kan du få hästen att utföra alla rörelser. Du får också hästen att gå precis där du vill. Använd också rösten. Hästen känner nu igen många ord och känner sig stolt när den förstår vad du säger. Om hästen inte har tillräckligt med balans för galopp på ridbanan föreslår jag att du väntar med den. Glöm inte bort att hästen ofta har svårare med balansen i höger varv, så hjälp hästen med att vara lite utställd åt vänster tills den känner sig trygg. Avsluta alltid på samma sätt, allt för att hästen ska känna trygghet. Exempelvis kan du rida på en stor åttvolt i låg form. Belastningen på ryggen är ansträngande innan hästen är riktigt musklad så rid alltid korta pass, ca 30 min.

 

 

Råd för den fortsatta träningen av hästen

 

Vid fortsatt träning av hästen arbeta alltid med varierade arbete, på varierande underlag under jämn arbetsbelastning. Beröm hellre hästen för mycket än för lite.  Bestraffa aldrig hästen om du inte är helt säker på att det är berättigat. Eftersom hästen är ett flyktdjur kan den ibland  agera irrationellt under stress. Hästen kan bara utvecklas om den är lugn. Stress med stela leder och rygg kan orsaka hältor.

 

Rid gärna två dagar i följd på ridbanan. Den första dagen ska innehålla fler  lösgörande övningar än den andra. Gör upp ett schema som är väl genomtänkt för dig och din häst. Vila hästen en dag i veckan.  Låt den även få en längre viloperiod på sex veckor per år. Under den tiden hinner hästen läka eventuella skador som kan vara på gång men den hinner inte tappa muskler. Det tar alltid lika lång tid att sätta igång hästen som viloperioden har varat. Ta det varsamt när den ska sättas igång. Första dagen skrittar du bara fem minuter för att belasta ryggen. Lägg på några minuter varje dag. Skritta första veckan, lägg till lite trav andra veckan och lite galopp den tredje veckan. Efter tre veckor kan du börja arbeta på ridbana igen med lösgörande övningar. 

 

Äldre hästar som kanske inte arbetar lika mycket mår bättre av att hållas igång på halvfart hela året. Alla hästar mår bäst av en jämn arbetsbelastning. Du kan inte rida hårt på helgerna och låta hästen vila under veckan.   

 

Låt  hästen vistas ute i en hage med kompisar varje dag. Hästen ska äta gräs som basföda minst fyra gånger per dag på bestämda tider och alltid ha tillgång till friskt vatten. Hovarna ska skötas av kvalificerad hovslagare.

 

 

Viktigt vid all utbildning av hästar

 

Lycka till med utbildningen av din unghäst och gläd dig åt varje framsteg tillsammans. Kom ihåg att det finns inga lata hästar, bara felutbildade hästar. Använd aldrig begreppet stark häst som något negativt. En stark häst är positivt. Om hästen ligger på i handen  är det en felutbildad häst. Hästen blir alltid vad du gör den till!  Glöm inte bort att dressyren är hästens gymnastik som ska göra den smidig, stark och hållbar! Det viktigaste målet måste alltid vara att hästen har det bra.

Euro Horse

är företaget som ska marknadsföra, utveckla, sälja och genomföra affärer och tjänster på bred front.


"Kvalité går före Kvantité"

Kontakt


Besöksadress:

Kålgårdsgatan 27

551 17 Jönköping

Postadress:

Box 525

551 17 Jönköping

Email: info@campcontinental.se


Copyright Euro Horse 2020 @ All Rights Reserved | Sidan levererad av Euro Horse It

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera